Nya arenan ska råda bot på ödslig stämning på TPS matcher – så här kan det komma att se ut inne i hallen
Arenan som planeras i den nya stadsdelen Bangården i Åbo ska rymma 8 900 personer under hockeymatcher men över 10 000 personer under konserter.
Gränsen på 10 000 åskådare för konserter är viktig, påpekar Kai Koskinen som är styrelseordförande för HC TPS.
Om det inte ryms så många i publiken räknar internationella artister med att det är en klubbspelning, vilket gör det svårare att locka dem till Åbo.
Under hockeymatcherna kommer i första hand de nedre läktarna att fyllas, för att skapa en tajt stämning i hallen. Om billjettförsäljningen går bra öppnas också de övre läktarna.
Koskinen säger att det är lite ödsligt med 4 000–5 000 personer i dagens stora Åbohall, men redan med den mängden skapas det fin atmosfär i den nya hallen, menar Koskinen.
– Och vårt mål är så klart att publiksiffran ska öka klart när vi spelar i centrum, säger Koskinen.
Arenan och hela stadsdelen ligger vid en knutpunkt oberoende om åskådarna kommer med buss, tåg, bil eller flyg.
I Tammerfors har den nyöppnade arenan i centrum medfört att hälften av åskådarna tar sig till hallen med kollektivtrafik, medan siffran i Åbo är något helt annat.
Initiativtagarna påpekar också att det är tur för dem att Tammerforshallen redan hunnit användas ett tag.
– Vi har så klart haft kontakt till Tammerfors och redan kunnat undvika en del saker som de i efterhand insett att kunde gjorts annorlunda, säger Koskinen.
Publikkapaciteten räcker inte till för att Åbo ska kunna vara huvudvärd för ett finländskt ishockey-VM.
Tammerforsarenan är klart större och i Helsingfors lär det också finnas åtminstone en större arena som är öppen inom några år. Det kan vara tidigare Hartwallarenan som nu är stängd då den är ryskägd, eller sedan Helsinki Garden som planeras.
– Det skulle inte vara klokt ekonomiskt att bygga en så stor arena i Åbo, i vardagen skulle användningsgraden vara alltför liten. Vi måste planera enligt våra heltidsbehov, inte för enskilda större evenemang, säger Koskinen.
Som andra stad i ett hockey-VM kunde Åbo ändå fungera.
I planerna ligger att förutom cirka 40 hockeymatcher per år ordna andra idrottsevenemang, konserter med både inhemska och utländska artister, familjeevenemang och mässor i hallen.
Isen kommer vara täckt hela tiden som det inte spelas hockeymatcher på den, vilket möjliggör en mångsidig användning.
80 evenemang i året, vilket motsvarar Gatorade centers användning i dag, skulle se till att arenan går runt ekonomiskt. Men målen är så klart högre ställda.
Tanken är att placeringen i centrum i en toppmodern stadsdel med service ska locka arrangörer på ett helt annat sätt än dagens läge långt borta i Artukais.
– Problemet med traditionella hallar är att de är stängda 90 procent av tiden och öppna 10 procent. I den nya arenan ska användningsgraden vara betydligt högre, säger Ilkka Kilpimaa , styrelseordförande för Turun Ratapihan Kehitys.
TPS behöver träningsplan
Vad som händer med den nuvarande arenan i Artukais är oklart. Klart är att TPS herr- och damlag samt A- och B-juniorer behöver någonstans att träna. Det kan inte göras vid Bangården eftersom det skulle omöjliggöra andra evenemang.
Koskinen säger att det kan bli aktuellt att bygga ett nytt modernt träningscenter, antingen i Artukais eller någon annanstans.
Förutom isplaner behövs också gym och andra träningsfaciliteter, för tillfället hyr TPS lokaler för det i mässcentret bredvid Gatorade Center.
Finansiärer till arenan finns – nästan
I samband med arenan byggs också ett hotell med 210 rum och kontorlokaler.
Målet är att kunna börja rivningsarbetena på området under år 2024, och att arenan kan stå färdig 2027. Innan alla omkringliggande bostadshus står klara lär det ändå ta längre.
Nu har det hittats finansiärer till ungefär 80 procent av arenakostnaderna. Åbo stad har beslutat stöda projektet med 30 miljoner euro. Staten skjuter också till pengar, men ännu är det oklart hur mycket.
Bangården i Åbo
680 miljoner euro beräknas den nya stadsdelen Åbo bangård kosta.
Totalkostnaden delas in i tre delar där husen med 1 000 bostäder beräknas kosta 300 miljoner euro, arenan 110 miljoner euro och affärslokalerna med bland annat kontor för 1 500 personer 270 miljoner euro.
Det ska också byggas hotell, mataffär, läkarstation, dagis, restauranger och gym.
Bostadshusens finansiering redan är klar. Av arenan är 80 procent finansierad, arbetet att hitta finansiärer till affärslokalerna har nyligen inletts.
Förhoppningen är att rivningsarbetena kommer i gång nästa år, så att projektet till stor del kan stå färdigt år 2027.