Nya ÅA-styrelseordförande är bäst bekant med humanister - och stirrar sig inte blind på ekonomisk nytta

Pressbild/Svenska litteratursällskapet
Dag Wallgren.
Publicerad:

Dag Wallgren som tidigare idag utsågs till ny styrelseordförande för Åbo Akademi känner humaniora bäst av de akademiska ämnena.

Wallgren avslutade i november sitt värv som vd för Svenska litteratursällskapet, där han tidigare också verkat som finansdirektör. SLS är en av Finlands mest förmögna stiftelser. Han har en examen från Hanken i Helsingfors. Wallgren har också arbetat som vd vid placeringsbolaget Kelonia och skött en rad betydande förtroendeuppdrag, bland annat som styrelseordförande i Aktia.

Trots sin bakgrund i finanskretsar lyfter han gärna fram att han på SLS i 26 år arbetat nära den humanistiska forskningen.

Åbo Akademis bildbank

Klappar ditt hjärta därmed extra varmt för humaniora? -- Jag hoppas att det inte är så enkelt, men faktum är att av de akademiska ämnena är det är humanistisk forskning och dess verksamhetsförutsättningar som jag vet mest om.

Med jämna mellanrum blossar debatter upp om de små humanistiska ämnenas överlevnad vid Åbo Akademi. Har humanisterna nu fått en försvarare i dig?

-- Nu kan jag inte säga om man ska ställa olika ämnen vid ÅA emot varandra. Men jag kan säga att trots att man inte direkt kan påvisa de ekonomiskt positiva effekterna av humanistisk forskning, så är den oerhört viktig för förståelsen av vårt samhälle och vår bakgrund. Det är odiskutabelt.

Ska se på ÅA utifrån

Wallgren ser sitt kommande uppdrag som både viktigt och intressant. Som extern medlem i akademins styrelse förväntas han se på verksamheten med en blick utifrån. -- Jag har inga särskilda ärenden som jag vill driva, annat än akademins intressen. Framtiden får utvisa vilka prioriteringar styrelsen kommer att göra. Wallgren lyfter dock fram vikten av samarbete. -- Särskilt små universitet behöver samarbete på olika plan, det kan jag tänka mig att hålla ett litet öga på.

Inget hot om omställningsförhandlingar

Hos grannen Åbo universitet pågår omställningsförhandlingar. Din företrädare Thomas Wilhelmsson sade i december att det inte finns orsak att oroa sig för nedskärningar eller omställningsförhandlingar för ÅA:s del. Vad är din uppfattning? -- Bra om Thomas sade så. Jag har inte fått någon information som skulle ge orsak för mig att svara på ett annat sätt.

Publicerad: