Nu nappar siken – de ivrigaste är på Runsala klockan fem på morgonen
Vid elvatiden på förmiddagen värmer solen redan skönt. Tiotals kastspön står nedstuckna i sanden på Saro udde i Runsala, linorna från spöna glänser i solen och herrarna på stranden väntar. Tålmodigt.
Fast Åboborna Erkki Korpela och Yrjö Salonen har haft tur. De kom ut vid 7-snåret och har redan dragit upp tre sikar.
Risto Nordell däremot har gått upp vid 4, satt sig i bilen och kört från Salo till Åbo och suttit på stranden sedan kvart över fem.
– Jag kom i tid i dag för jag var här i går och fick då sex sikar, berättar Nordell. I dag har han ännu inte fått napp.
Men Nordell har tålamod. Kaffe, smörgås och Rosa Liksoms "Hytti nro 6" håller honom sysselsatt.
En del av föregående dags fiskebragd har Nordell redan hunnit röka och grava. Resten ska bli en sikceviche.
– Fast allra godast blir det nog om man steker sikfiléer i smör, säger Nordell.
Siksäsongen varar oftast ungefär två veckor mot slutet av april och allra bäst nappar siken när vattentemperaturen är 5–9 grader, vet fiskarna på stranden.
Saro udde är ett erkänt bra ställe att meta sik på. Vattnet här är klart, det strömmar lämpligt och bottnen av grus och sand passar siken.
Spötopparna på stranden är försedda med små klockor som plingar till när någon har en fisk på kroken.
– Sen när det plingar uppstår det grupphysteri på stranden då alla försöker ta reda på hos vem det nappar, säger Nordell och tillägger: Och när man kommer hem på kvällen ringer det bara i öronen.
Åbobon Esa Huhtala var liksom Nordell på plats före solen gick upp. Han har tagit av sig skorna och vilar fötterna på en liten väska medan han blickar ut över fjärden. I väskan finns en liten grill som han ska grilla sin medhavda korv på.
Han tror att den kalla natten kan bidra till att fisken ännu så här på förmiddagen är lite långsam. På eftermiddagen kanske det nappar.
– Med sikmetet börjar fiskesäsongen på öppet vatten, säger Huhtala.