Nu finns det mycket djur på vägarna!

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Miljontals djur dör varje år i trafiken i Finland! Många av dessa dör inte genast utan går en smärtsam död tillmötes på vägen. Varje trafikant bör känna sitt ansvar för djuren också då olyckan är framme.

I sommarnaturen vimlar det av fåglar, ekorrar, igelkottar, harar, mårdhundar, grävlingar, rävar, älgar och hjortar som sysslar och pysslar med sina bon och ungar. På våren och sommaren finns det mycket djurföräldrar, och senare på sommaren oerfarna djurbarn med i trafiken. På sommaren ökar också mängden av överkörda djur i trafiken betydligt. Senare på hösten ökar också risken att krocka med hjortar, rådjur och älgar.

Djur som ligger tillplattade på vägarna är en alltför vanlig syn oberoende av årstiden.

Tyvärr är det ofta inte enbart det överkörda djuret som dör, utan det kan lämna efter sig en hel familj i boet där ungarna långsamt dör p.g.a. att de blivit utan mat och skötsel. Tragedin är alltså ofta mångfaldig.

Ta i beaktande djuren i trafiken:

- Sakta farten, ens lite, så har både du och djuren bättre möjlighet att märka varandra och hinna väja.

- Om olyckan ändå inträffar, bör du känna ditt ansvar och stanna på ett TRYGGT ställe för att kolla hur det gick för djuret.

- Kräldjur och grodor överlever ofta men fastklistrade i asfalten går de en långsam död till mötes.

- Döda djur skall, om möjligt, flyttas åt sidan så att inte följande djur, som kommer för att äta upp trafikoffret, också blir överkört.

Om djuret fortfarande lever men är allvarligt skadat:

- Vilda smådjur kan man smärtfritt avliva med ett hårt slag i huvudet. Lindrigt skadade kan man möjligen rädda vid ett djurhem för vilda djur.  (Ring till en djurskyddsrådgivare och fråga om råd.) Närmaste djurskyddsrådgivare hittar du på www.sey.fi/elainsuojeluneuvojat

- Stora skadade vilda djur skall alltid anmälas till nödcentralen tel. 112 varifrån man ombesörjer hjälp till platsen.

- Sällskapsdjur, t.ex. hundar och kattor, skall alltid föras till dejourerande veterinär för vård. Det är sakligt att anmäla om ett dött sällskapsdjur till närmaste djurskyddsrådgivare eller till polisen - någon saknar ju sitt sällskapsdjur och också en sorlig nyhet är bättre än osäkerheten.

Kom alltid ihåg att din egen och alla andra trafikanters säkerhet går före allt annat!

Britt-Marie Juup

Djurens Röst

Publicerad: