Nu får fler äldre fjärde dosen – rekordmycket coronaspår i Åbos avloppsvatten förra veckan

Arkiv/Stefan Holmström
Hemtest för coronasmitta
Rekordmycket coronaspår i avloppsvattnet i Åbo förra veckan. Nu ska fler få den fjärde vaccindosen mot covid-19.
Publicerad:

Förra veckan slogs ett nytt coronarekord i Åbo.

Aldrig tidigare under pandemin har mängden av coronavirusspår som mäts i avloppsvattnet i Kakolas reningsverk varit så högt som då.

Det säger Åbo stads ansvariga infektionsläkare Jutta Peltoniemi.

– Vi har fortfarande väldigt många coronafall. Vaccinet har ändå skyddat bra mot allvarlig sjukdom och sjukhusvården är inte överbelastad på grund av patienter som behöver coronavård vare sig inom sjukvårdsdistriktet eller inom staden.

Lugnare situation på vårdhemmen

Peltoniemi konstaterar att det fanns många fall av covid-19 på många vårdinstitutioner i Åbo i mars och april.

– Nu i maj verkar situationen ha lugnat sig. Det här är det tredje året som pandemin pågår och vi har sett att läget generellt sett brukar vara bättre i slutet av vårarna för att sedan eventuell förvärras igen till hösten. Hur det går i år vet vi inte ännu.

Nu får fler fjärde dosen

Samtidigt som Åbo stad höll sin presskonferens meddelande Institutet för hälsa och välfärd, THL, att man nu rekommenderar att fler äldre personer vaccineras med fjärde dosen vaccin mot coronaviruset.

Det betyder att de äldre som får regelbunden hemvård eller som vårdas av en närståendevårdare ska få en fjärde dos coronavaccin.

Också andra äldre, som har nedsatt funktionsförmåga eller försämrad hälsa uppmanas nu ta en fjärde vaccindos.

Hittills har personer över 80 år, personer över tolv år med allvarliga brister i sitt immunförsvar och de som bor på ett serviceboende fått den fjärde vaccindosen.

Genom att nu utvidga vaccinationerna med en fjärde dos också till de äldre som får hemvård vill man undvika att deras allmäntillstånd försämras genom också en lindrig coronainfektion, så att de inte längre klarar av att bo hemma.

– Genom att ge dem en fjärde vaccindos vill vi förhindra att de blir så dåliga att de måste få vårdplats på hälsocentralernas bäddavdelningar eller flyttas till sjukhus. På det sättet vill vi förhindra att bäddplatserna överbelastas, säger Hanna Nohynek, överläkare vid THL.

Också i Åbo kommer man att uppdatera sin information så fort man hinner liksom anvisningarna för hur de som berörs ska få sina vaccinationer.

Många vaccinationstider finns i Åbo

Jutta Peltoniemi betonar att det för tillfället finns många lediga vaccintider för de övriga Åbobor, som behöver den första, andra eller tredje dosen coronatid.

De här vaccinationerna ges vid vaccinationsmottagningen på Satakuntavägen.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, har inte ännu bestämt hur det blir med den fjärde vaccindosen för resten av befolkningen.

Enligt THL:s forskningsdirektör Marit Melin är nyttan av en boostervaccindos betydligt större ur ett folkhälsomässigt perspektiv sett då en epidemi håller på att ta fart jämfört med en situation då en epidemi håller på att avta.

I Åbo minskar de speciella coronaåtgärderna

Eftersom pandemiläget trots de många fallen inte belastar sjukhusvården i Åbo för tillfället kommer staden att minska sina speciella coronaåtgärder.

Det betyder att den ena av två coronaprovtagningsbussar tas ur bruk från och med den 16 maj.

Den buss som fortfarande kommer att användas för coronatester växlar mellan Perno, Hallis och Kråkkärret.

Också verksamheten vid infektionsmottagningen vid Tallbackens vårdcentral minskar.

Där kan man fortfarande röntga coronapatienter och ta labbprov vid behov.

– För att komma till den mottagningen krävs tidsbeställning. Tid kan man få genom att ringa coronatelefonen, säger Jutta Peltoniemi.

Reporter, ledarskribent
Publicerad: