"Nu är alla dörrar öppna"
ÅU frågade Kimitoöns fullmäktigegrupper hur de ser på läget just nu, med behov av renovering i Almahemmet samtidigt som Attendo och Esperi erbjuder sig att ta över hela äldrevården eller vissa delar.
SFP:s Niklas Guseff är glad över att fullmäktige nu konkret fick höra vad Attendo och Esperi tänker.
– Bra att de förde fram hela öns äldrevård. Debatten har allt för mycket handlat bara om att renovera Almahemmet eller låta bli. För egen del lutar jag åt att vi inte ska satsa en dryg miljon på Alma utan lyssna till de seriösa anbud som vi kan få från de privata.
– Synd bara att det blir så ont om tid. Före nästa fullmäktigemöte den 4 september har vi knappast tid att diskutera fram en gemensam linje för hela äldrevården, eller hela omsorgen. En sådan linje saknas nu, säger han.
Fri samverkans gruppordförande Rune Friman säger nej tack till att satsa kommunala miljoner på Almahemmet.
– Det finns ju alternativ. Just nu är alla dörrar öppna, säger han.
SDP:s Johan Sundqvist tycker att det med tanke på det ökande behovet av vårdplatser ska satsas en miljon på Almahemmet, enligt förslaget från i våras att bara sprinkla och göra en lätt renovering, inte den renovering för drygt fyra miljoner som tidigare nämnts.
– Efter aftonskolan i onsdags blev det klart för mig att vi har alla chanser att få bra service och enheter både i Dalsbruk, Västanfjärd och Kimito om vi förhandlar väl, säger Kalevi Kallonen (C).
– Almahemmet kan renoveras antingen i kommunens eller någon annans regi. Alma behövs nog även om ön får 83 privata platser för äldre. Folk utifrån ön är säkert intresserade i fall det finns tomma platser.
Kallonen poängterar att också kommuner ska kunna vara serviceproducenter i framtiden. På den här punkten har planerna för den stora vårdreformen ändrat.
– Så här är det just nu men visst finns det många frågetecken. Men sedan då reformen är här så ska varje senior fritt få välja om han vill bo i ett kommunalt eller privat boende, alla måste erbjuda service till samma pris. Om man sedan vill ha något "extra" så betalar man skilt för det. Det ska inte vara som nu, att de privata vårdföretagen kan ta mycket mera betalt för en plats än vad den kommunala servicesedeln räcker till för, säger Kallonen.
På ön är sedelns maxvärde 3 000 euro.
– Det betyder att fyra seniorer som får sedeln kan kosta kommunen 12 000 euro per månad. Det blir långt billigare att bygga ut hemvården. Här måste vi satsa, och se till att det fungerar också ute i byarna där många gamla är rädda att bli ensamma, säger han.
Vänsterförbundets Esko Antikainen säger att platsbehovet ökar men han anser det riskabelt att satsa pengar på ett gammalt åldringshem i Kimito.
– Kanske vårdreformherrarna sedan tycker att det i stället är Dalsbruk man ska satsa på, tack vare närheten till skärgården och den stora sommarbefolkningen.
– Dessutom finns det ju redan nu privata alternativ med fastigheter i fullgott skick. Men nog är det en svår fråga, och nog bör det finnas ett kommunalt alternativ också, säger han.
Eija Lang, De Gröna säger att det behövs is i magen.
– Nu ska vi undersöka alla möjligheter så att alla Kimitoöbor får bästa möjliga vård. Vi ser nu att det finns alternativ, allt behöver inte koncentreras till Kimito. Att satsa miljoner på Almahemmet där är inte klok ekonomi, säger hon.
I Kimitoöns fullmäktige med 27 platser har SFP 13 platser, FS 6 , SDP 3, C 2, VF 2 och De Gröna 1. Men det är inte sagt att grupperna röstar enhetligt, åtminstone SFP-gruppen är splittrad.