Reportage

Norges fantastiska landskap fångades av Axxell Brusabys naturfotografer – fotosafari i tre länder för ett tiotal studerande

Publicerad:
Bjarne Kantén
Från Axxell Brusaby till Ramberg i Norge. Tio studerande begav sig i väg på ett fotosafari i tre länder.

Emmi Storgård, 21, befinner sig på Arlanda flygfält i Sverige. Hon är på väg att borda planet som tar henne till Kiruna.

Väl framme ska hon, Dennis Carletun Klebom och Louise Nordström Petterson möta de andra. Storgård, Carletun Klebom och Nordström Petterson utbildar sig till naturfotograf vid Axxell Brusaby.

Det nio dagar långa äventyret genom tre länder som strax ska börja är en del av Storgårds examensarbete.

2019 beväpnade sig Storgård med en kamera. Intresset för fotografering växte och i dag tycker hon också om att fotografera med polaroidkamera.

Hon är i slutskedet av sina studier vid Axxell och kvar återstår endast examensarbetet som hon nu planerar genomföra.

Ett tiotal studerande reser till Norge inom ramen för utbildningsprogrammet vid Axxell. Tillsammans ska de fotografera landskap och lära känna varandra bättre.

– För mig är Norge bekant sedan förut. Genom mitt jobb som flygvärdinna för flygbolaget SAS tillbringar jag ibland mycket tid i Norge. En resa som den här innebär ändå överraskningar. De pittoreska landskapen i norra Norge överraskade även mig, säger Storgård om berget Hesten i Senja.

Bjarne Kantén
En kvinna som sitter i en bil.
Emmi Storgård njöt av den varierande och utmanande resan.

Storgård har den här gången med sig ett bredare bagage. Hon har samlat erfarenheter, har ny utrustning och tycker att hon kan mera om fotografering än då hon första gången besökte Norge.

– Exponering av ljuset och kompositioner hade jag inte riktigt koll på då jag började.

Hon säger sig också ha format en bättre förståelse för vilken fotostil som passar henne.

Enligt Storgård gick resan bra och hon är nöjd med de material hon fick med sig hem. Hade hon fått göra någonting annorlunda på resan så hade det varit att hålla en raskare takt. Hon tyckte att det spenderades för mycket tid vid vissa besöksmål.

– Personligen går jag snabbt in i en situation och lika snabbt ut. Det passar mig och oftast får jag fotograferat det jag behöver, säger Storgård.

Till besöksmålen hörde bland annat Abisko nationalpark i Sverige, Uttakleiv strand i Norge, vattenfallet i Sørvågen i Norge och det ruskafärgade Kilpisjärvi i Finland.

Emmi Storgård

Ålder: 21
Sysselsättning: Flygvärdinna för SAS.
Hobby: Plantera blommor. Favoriten är för tillfället en Alocasia.
Bor: Barkarby, Stockholm. Ursprungligen är Storgård från Mariehamn på Åland.
Familj: Mamma och pappa på Åland, storasyster i Stockholm och skogskatten Mr. Tibbs.
Framtidsplaner: Att fortsätta fotografera och dela med sig av de minnen hon samlar. Att också jobba som flygvärdinna eftersom hon säger sig trivas i den rollen.

Förbereda sig för det oväntade

Det är flera platser som man besöker under en fotograferingsresa. Den här resan koordinerades av naturfotografen och före detta Axxellstuderanden Oscar Keserci.

– Efter att jag blev färdig naturfotograf vid Axxell så började jag samarbeta med skolan. Mathias Lönnström (ansvarig lärare) kontaktade mig och frågade om jag sku vara intresserad i att planera en resa till Norge.

Keserci jobbar inom marknadsföring för Handelslaget Varuboden-Osla. Samtidigt är han företagare och tycker om att ordna fotoresor. Resan han nu ordnade var för den tionde gruppen av naturfotografer (NaFo10). Keserci deltog själv i den femte gruppen av naturfotografer vid Axxell.

Oscar Keserci
Bild av ett berg i Norge.
Berget Hesten i Senja, Norge överraskade Storgård med sin häpnadsväckande omgivning.

Själva planerandet kräver mera än att hitta rätt platser för deltagarna. Keserci måste tänka på pris, komfort och på att överlag vara förberedd på det oväntade.

– Den här resan var så som andra resor rätt så komplicerad att ordna. Det handlade om en stor grupp och många rörliga delar att hålla koll på. I en stor grupp handlar det om att försöka hitta en balans då alla fotar på olika sätt och alla har olika intressen. Det som överraskade mig den här gången var att de flesta dagarna så lagade gruppen gärna sin egen mat i stället för att äta ute. Det påverkade såklart själva resan då tillgången till livsmedelsbutiker var viktig, säger Keserci.

Att ingen skadar sig och att alla trivs är otroligt viktigt, fortsätter Keserci.

– Resan var överlag lyckad. Vi såg en stor variation av landskap, fick uppleva varierande väder och hade tur med norrskenet. Målet med resan var att besöka massor med vackra platser men också att fotografera en stor variation av bilder på samma plats, säger han.

Utbildningen Yrkesexamen inom mediebranschen

Att utbildas till naturfotograf vid Axxell Brusaby omfattar fyra yrkesprov. Utbildningen heter officiellt Yrkesexamen inom mediebranschen och utbildningen tar två och ett halvt år.

Nu är den tolfte gruppen på väg att starta, säger programmets ansvariga lärare Mathias Lönnström.

– Utbildningen ordnades första gången i början av årtusendet och intresset för utbildningen har hållits den samma från år till år. Det är svårt att tyda någon trend. Vi har allt från 20-åringar upp till närmare 70-åringar. Samma sak med språk. Grupperna är oftast väldigt blandade, säger Lönnström.

Programmet har en kontinuerlig ansökan och nästa grupp är tänkt att starta i maj 2024.

Lucas Ekblad
Bild av två män på en landsväg.
Oscar Keserci (t.v.) stod för programmet under resan. Bredvid honom Mathias Grönqvist.

Programmet lockar även studerande från Sverige, vilket inte är någon nyhet för den här gruppen då tre studerande är från Sverige.

– Det är inte helt ovanligt. Utbildningsprogrammet Vildmarksguide lockar likaså studerande utanför Finland. Vi kan vara stolta över våra utbildningar, men jag ska varken klappa mig själv eller Axxell på axeln, för jag tror att det som får folk att hitta programmet är språket. Då du söker efter fotoutbildning på nätet så hittar du troligen våra sidor, säger Lönnström.

Det finns inte motsvarigheter. Korta utbildningsprogram som ger studeranden en yrkesexamen i handen är sällsynta, menar han.

Se bilder från resan

Klicka för större bilder!

Dessa deltog i resan till Norge

Jan Bergman, Dalsbruk
Lucas Ekblad, Åbo
Nathalie Hyytiäinen, Esbo
Tobias Lindbäck, Lappfjärd
Bjarne Kantén, Sibbo
Tove Ruohio, Åbo
Linda Öhman, Box
Emmi Storgård, Mariehamn
Louise Nordström Petterson, Västra Karup, Sverige
Dennis Carletun Klebom, Bålsta, Sverige

Med på resan var förutom studerandena ovan också Mathias Grönqvist från Borgå och Jaakko Meyn från Helsingfors. Grönqvist är utexaminerad naturfotograf sedan en tid tillbaka och Meyn studerar design vid Aalto Universitet. Naturfotografen och företagaren Oscar Keserci kordinerade resan.

Publicerad: