Nio PSG-studerande fick ta del av skolans Saarbrücken-samarbete – besökte också EU-parlamentet
Pargas svenska gymnasium har ett mångårigt samarbete med elitsportskolan Gymnasium am Rotenbühl (GAR) i tyska Saarbrücken.
GAR har ungefär 800 studerande medan Pargas svenska gymnasium (PSG) endast har cirka 170 så det var mycket intressant att få bekanta sig med deras skola.
Den 15–20 december i fjol fick nio studerande och två lärare möjligheten att besöka skolan inom ramen för PSG:s Erasmusprojekt. Under besöket tillbringade vi två nätter i Saarbrücken och tre nätter i Frankrike.
Efter att vi hade sovit den första natten hos värdfamiljerna, fick vi besöka deras skola.
Där åt vi först morgonmål och sedan fick vi en rundtur av skolan i smågrupper. Vi lärde känna varandra via lekar i skolans stora aula. Efter det hoppade vi på bussen som skulle ta oss till vandrarhemmet i Frankrike.
Under den första kvällen på vandrarhemmet spelade vi ett digitalt spel på engelska som förklarade hur arbetet i Europaparlamentet fungerar.
På tisdagen den 17 december fick vi möjlighet att få en guidad rundtur på en gravplats för tyska soldater som stupade i andra världskriget. Gravplatsen låg direkt intill vandrarhemmet i Niederbronn-les-Bains.
Vi tog sedan bussen till Strasbourg och checkade in i EU-parlamentet. Säkerhetskontrollen till EU-parlamentet motsvarade i sin omfattning en säkerhetskontroll på ett flygfält. Vi fick besöka plenisalen och vi fick en föreläsning av den tyska parlamentarikern Christine Schneider från gruppen EPP.
Efter besöket i parlamentet tog vi bussen till Strasbourgs centrum. Där fick vi ha fritid i fem timmar. Under fritiden kunde man besöka Strasbourgs julmarknad, där det fanns butiker, en stor marknad med olika stånd och god mat. På kvällen tog vi bussen tillbaka till vandrarhemmet där vi åt middag och lärde känna våra tyska vänner.
På onsdagen var det dags för vårt andra besök till EU-parlamentet, denna gång för att träffa en finländsk MEP, Anna-Maja Henriksson från SFP.
Anna-Maja kommer från Jakobstad och har börjat sin första mandatperiod som europaparlamentariker. Hon berättade för oss om hur arbetet i Europaparlamentet ser ut.
Efter det fick vi lyssna på och prata med en guide från parlamentet som berättade om arbetet i EU-parlamentet samt vikten av att skapa nätverk och kommunicera konstruktivt.
Efter EU-parlamentet åkte vi vidare till centrum i Strasbourg. Vi besökte julmarknaden, shoppade och testade på den lokala maten.
Torsdagen började med en tidig väckning, och sedan avfärd till det kända slagfältet från första världskriget, Verdun i Frankrike.
Där besökte vi museet om slaget vid Verdun. Det fanns otroligt mycket att se och det var chockerande att se hur landskapet såg ut då. Vi fick också en guidad tur i en övergiven by i närheten, Fleury-devant-Douaumont. Byn återuppbyggdes aldrig och nu kunde man bara se var olika hus, bondgårdar, uthus och hantverksbyggnader, tidigare stått.
Utöver det besökte vi “benhuset” vid slagfältet i Verdun, där oidentifierade soldaters ben är samlade. Fortfarande över 100 år efter slaget, dyker nya ben upp och hela området är egentligen en stor gravplats.
I Verdun finns även en militär begravningsplats för franska soldater som identifierats.
Efter det intressanta besöket till slagfältet återvände vi med buss till Saarbrücken och våra värdfamiljer. Senare på kvällen besökte flera av oss julmarknaden i Saarbrücken, som kanske inte var lika stor som den i Strasbourg, men ändå väldigt vacker.
Efter den händelserika dagen var det bara att förbereda sig för hemresan tidigt nästa morgon.
Den 5–9 mars i år fick vi svarsbesök från Tyskland, då åtta studerande och två lärare fick bekanta sig med Pargas svenska gymnasium i det nya lärcentret Brava.
Gästerna fick bekanta sig med den finländska kulturen bland annat genom att bada bastu och ta ett dopp i gästhamnen i Nagu samt höra om studie- och karriärmöjligheter i Åbo.
Korttidsutbyte i Tyskland
En av PSG:s studerande, William Granit, gjorde ett korttidsutbyte till Tyskland inom ramen för skolans Erasmusutbyte.
Ett korttidsutbyte betyder att en studerande tillbringar minst tolv dagar i ett annat EU-land. William fick möjligheten att göra ett utbyte i december 2024 i samband med ovannämnda studieresa.
Så här berättar William om sitt utbyte:
”Min värd hade bott hos mig i oktober och fått vara med på vår undervisning i Pargas svenska gymnasium. Den här gången fick jag ta del av deras undervisning och möjligheten att se mer av Saarbrücken.
Jämför man med oss i Finland, använder de i Tyskland mer papper i undervisningen. I skolan åt man inte så mycket, ett bröd kanske, och efteråt åt vi döner-kebab eller något liknande.
Jag blev snabbt hungrig i skolan, men tyskarna verkade inte reagera. Efter skolan var vi mycket i centrum och bekantade oss med lokala sevärdheter.
Under min tid på utbyte pratade jag nästan bara tyska och i slutet av resan pratade jag redan ganska fritt. Trots att utbytet inte kanske direkt skulle ha krävt språkkunskaper var det roligt att prata ett annars främmande språk som man inte stöter på så ofta.”