Nej, Saluhallen stängs inte ännu – gott om tid innan renoveringen inleds

Robin Sjöstrand
Saluhallen fotad från gatan
Saluhallens företagare tvingas inte flytta förrän sent år 2025 eller tidigt 2026, enligt nuvarande plan.
Publicerad:

Den som har levt i tron att Saluhallens flytt är nära förestående kan pusta ut. Även om den kommande renoveringen av Finlands näst äldsta saluhall – och framför allt placeringen av den provisoriska hallen – har debatterats flitigt, finns det ännu mycket tid att njuta av butiks- och restaurangutbudet innan något händer.

– Vi kör på ännu i drygt två år som normalt innan vi funderar på flytt, säger handelsplatschef Hanna Sjöbring om framtiden.

Orsaken att flytten har skjutits fram lite är just att platsen för den tillfälliga Saluhallen diskuteras. Företagarna var inte helt nöjda med det första alternativet, det vill säga Wiklunds innergård, utan ville utreda om en flytt till Salutorget kunde fungera.

– Det finns en helt del detaljer att fundera på för att klargöra om torget är en lämplig plats, så utredningen tar lite tid. En flytt sker antingen i god tid före julkommersen 2025 eller strax efter den i början av 2026.

Saluhallen är så gott som helt fylld med företagare i nuläget. Samtliga restaurangplatser är upptagna, och endats två butiksplatser finns kvar.

– I och med att Lundénin liha flyttade inom hallen så står deras gamla försäljningsplats tom, men där diskuterar jag redan med företagare i hallen som vill utveckla. På den andra butiksplatsen hade jag gärna sett en inredningsbutik eller något motsvarande, säger Sjöbring.

Flytten har alltså skjutits upp och stämningen bland företagarna i hallen är dessutom mycket god just nu.

– Vi har en positiv tid bakom oss. Det är roligt att få chansen att vara med och utveckla Saluhallen som koncept, och nu hoppas vi att andan hålls som den är. Att vi har lyckats märks också på besökarantalet. Tidigare var det så gott som tomt i hallen under dagen, men numera är det folk här konstant, säger Jari Heinonen från Poronlihan erikoirsliike.

Jaakko Manelius från fiskhandlare S. Wallin säger att det är fint att hallen kan bidra till stadens restaurangboom.

– Många av krögarna här i staden handlar sitt kött och sin fisk från oss i Saluhallen och det är roligt att kunna bidra till att matkulturen växer.