Närprodukter från Åboland kammade hem priser i årets FM i mathantverk -- "Det gäller att hitta smakerna som uppges i innehållet"

tre syltburkar på en metallyta
Foto: Alexandra Granberg
Publicerad:

Mathantverks-FM 2020 har hållit igång i Reso sedan onsdagen, och bland vinnarna som utlystes igår kväll fanns några Åbolänningar.

Deltagarna tävlade i 11 olika kategorier, allt från drycker och snacks till bakverk och svampprodukter.

Bland 66 anmälda närmatsföretag deltog också Erkasgården i Iniö, Kullas gård och Björknäs trädgård, bägge från Dragsfjärd.

Ingredienserna ska märkas

Margot Vikström, Nagubo och projektansvarig för närmatsprojektet KulTa, har lång erfarenhet av mathantverk. I flera år har hon deltagit i liknande tävlingar runtom i Norden.

Den här gången satt hon dock med i juryn. Från åtta till fem har hon smakat på bärsåser, marmelader, sylter och fruktkarameller.

– Det gäller att hitta smakerna som uppges i innehållet, både kryddor och råvaror ska komma fram.

Både första och tredje pris i kategorin bär och frukt gick till Sabina Ekholm från Närboden i Kimitoön. Vikström var med i den grupp som röstade fram Ekholms sylt.

Som domare fick hon bara veta två saker om produkterna: tävlingskategori och innehållsförteckning. Annars skedde bedömningen helt anonymt.

I hemknutarna

Margot Vikström var en av årets domare. Foto: Alexandra Granberg

Det här är femte gången som de finska mästerskapstävlingarna ordnas. Tidigare har tävlingen hållits i Raseborg och Jyväskylä, nästa gång blir det på Åland och sedan Villmanstrand.

Vikström säger att det är något speciellt att den nu ordnas i Reso, att hon är ”alldeles exalterad” av att ha den här.

– Det värmer mitt hjärta att den ordnas i hemknutarna. Jag är så glad för att det är här, nära skärgården. Och det passar utmärkt ihop med vårt tema, Skärgårdens måltidsturism.

Feedbacken viktig

Syftet med tävlingen är att ”främja mathantverket och dess utveckling”.

Margot Vikström betonar just utvecklingsbiten, och tror att många av deltagarna värderar feedbacken de får.

– Sabina (Ekholm) har deltagit alla år och klarat sig väldigt bra. Hon har verkligen tagit åt sig responsen och utvecklat sina produkter.

Ekholms sylt vann silver i fjol.

Eija Lamsijärvi som är ansvarig för evenemanget gräver efter de vinnande bidragen. Foto: Alexandra Granberg

Inga tillsatsämnen

Magdalena Ek från Hvits gård i Nagu, Titti Edfelt från Vikbo torp i Pargas och Ekholm alla har varit med och tävlat flera gånger innan det här. De bekräftar att feedbacken är det som lockar dem tillbaka.

– I något skede har man trott på sin egen produkt, ”det här för mig närmare miljonen”, säger Edfelt. Kunderna ger ju respons med den är kanske lite artig. Här får man på riktigt veta vad de tycker.

Margot Vikström vill urskilja riktigt mathantverk från till exempel Atrias produkter som ibland marknadsförs som sådana. Kraven för tävlingsbidragen är att de måste vara gjorda på lokala råvaror, utan syntetiska konserveringsmedel eller andra tillsatsämnen.

Vinnande produkter

Titti Edfelt, en van vinnare från förr, tävlade och vann nu guld med ett hälsogodis hon vidareutvecklat sedan sist: syrliga remmar i tre smaker, gjorda på torkat äppelmos. Utan tillsatt socker.

– Det är ett tystlåtet godis att ha på bio.

Magdalena Ek, vars sylt vann guld i fjol, bidrog i år med en lingonsylt med glöggsmak, bra till risgrynsgröten.

Sabina Ekholms vinnande bidrag var två sylter baserade på jordgubbar. En traditionell, det vill säga utan kryddor, på jordgubbar och krusbär, och en kryddad med vanilj och blåbär.

"Inte blir man miljonär"

Alexandra Granberg
Tävlandena Sabina Ekholm från Kimitoön (längst fram), Magdalena Ek från Nagu och Titti Edfelt från Pargas. Foto: Alexandra Granberg

Som för andra skärgårdsföretagare har pandemiåret medfört fler kunder och ett uppsving för de här matproducenterna. Titti Edfelt sörjer ändå att till exempel Pargas julmarknad blev inställd.

In i det sista hade Sabina Ekholm väntat sig att årets tävling skulle inhiberas. Magdalena Ek säger att deltagandet ger en betydande synlighet för företagen.

– Inte blir man miljonär på närmat, men tävlingen ger en boost.

Idag på fredag klockan 12–18 ordnas en närmatsmarknad i samband med evenemanget i Nådendals spahotell.

Pristagare i kategorin för bär och frukt. Foto: Alexandra Granberg