Närmatsdagar eller inte? Följer beslutet i Kimitoöns fullmäktige gällande lagar?

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kimitoön. Intressant kommunfullmäktige 26.9.2022.

SFP-politikern Björn Månsson myntade i tiden uttrycket ”det svamlande feghetspartiet”.

I kommunallagen, paragraf 85 står: En förtroendevald sköter sitt uppdrag under tjänsteansvar och på honom eller henne tillämpas bestämmelserna om tjänstebrott i strafflagen.

Det här gäller också ledamöter i fullmäktige. Enligt arbetsavtalslagen ska arbetsgivaren se till att arbetstagaren kan klara sitt arbete även när företagets verksamhet, det arbete som utförs eller arbetsmetoderna förändras eller utvecklas.

Fullmäktige är högsta beslutande organ inom en kommun som arbetsgivare. Nu beslöt fullmäktige uttryckligen att ”skolorna har minst en närmatsdag per vecka, då de serverar mat som gjort på lokala råvaror.”

Beslutet kom till efter omröstning, så det är så uttryckligt som det bara kan vara. Men det framfördes under diskussionen före beslutet att det här inte kommer att gå att genomföra.

Beslutet påverkar klart det arbete som utförs av en del av kommunens anställda.

Nu säger kanske någon att man inte behöver följa beslutet. Huru? På vilka grunder ska man välja vilka fullmäktigebeslut man skall följa och vilka man inte skall följa? Fram med kriterier för det då, om man anser så. Ta ansvar!

Det rådde uppenbart olika åsikter om vad som är att betrakta som lokala råvaror.

Jag kan tänka mig att man motiverar sitt agerande ungefär så här: Fullmäktige har inte beslutat så. Och även om fullmäktige beslutat så, så menade man inte det. Och även om fmge gjorde det, så förstod du inte det. Och även om du förstod, så är det inte någon stor sak.

Jaha? Jag KAN läsa.

Någon kanske också anser att om det blir dyrare med närmatsdag så beviljas det kanske inte anslag för det. Det kan vara grundlagsstridigt. Medveten underbudgetering kan vara olaglig.

Enligt grundlagen ska “det allmänna också stödja familjerna och andra som svarar för omsorgen om barn så att de har möjligheter att trygga barnens välfärd och individuella uppväxt.” Skolmaten är en del av detta.

Det finns ett HFD-utslag från år 2005 som tangerar förtroendevaldas tjänsteansvar. Där hade ett fullmäktige medvetet godkänt en budget som saknade anslag för en lagstadgad verksamhet.

Det var olagligt enligt HFD.

Månne Kimitoöns fullmäktige målade in sig i hörnet?

Ingmar Forne

Publicerad: