Närmaten kan bli mycket större på Kimitoön

Glada mathantverkare. Stella Törnroth och Jonas Bergström kisar i höstsolen och förbereder närmatsträffen i Villa Lande som skymtar i bakgrunden.
Publicerad:

Gemensam förädlingslokal, "brand" och försäljningskanal ut från ön.

Det behövs enligt mathantverksprojektet KulTas anställda på Kimitoön, Jonas Bergström och Stella Törnroth.

– Här finns så mycket. Prisbelönta mathantverkare med sylter och liknande, kunniga odlare av bär, grönsaker, äpplen. Ren luft, och allt det som finns i naturens eget skafferi.

Till exempel finns det efterfrågan på sprängticka som växer på björk, men samlar i sig avgaser så det betalas bra för sprängticka som har vuxit i ren luft. Den är rik på antioxidanter och kostar massor per kilo då den säljs i till exempel Asien, säger Bergström.

"Kattfisk" i dag värt pengar

Han har vuxit upp i Stockholm men har släktrötter i Långnäs, Dragsfjärd och har fiskat där sedan barnsben.

– Det som knappt har dugt till fisk åt katten är i dag värt pengar, så som sotare. Och ett barkat gäddskinn kan kosta 50 euro, lärde vi oss nyss vid skördemarknaden på September Open. Gäddor finns det hur mycket som helst i Dragsfjärden. Både den och kommunens andra insjöar är ju fria från sälar så fiske där skulle vara möjligare än i havet där säl och skarv tar det mesta, säger han.

Vildörtssoppa bjuds

Hur man kunde få fram mera lokalt fångat, plockat, odlat och tillagat ska diskuteras vid en närmatsträff den 25 september klockan 16-21 i Villa Lande, Kimito. Det blir också några kloka ord av Margot Wikström om mathantverk och utbildning, och av Maria Pick om samarbete inom skärgårdsturism.

Vidare bjuds det på vildörtssoppa och smakbitar gjorda till 98 procent på Kimitoö-produkter. Ovanpå det blir det tankesmedja i mindre grupper där idéer diskuteras..

– Efterfrågan på närmat är större än tillgången så det finns alla chanser, särskilt som närmat går hand i hand med turismen som också den växer. Vi vill ha med alla intresserade, inte bara redan etablerade mathantverkare. Nya idéer och tankar behövs hela tiden, säger Bergström.

Sjökapten och inredare blev mathantverkare

Han njuter i stora drag av att sedan dryga året vara bosatt i Ölmos, Dragsfjärd med sambon Stella Törnroth. Ingendera hade jobbat med mathantverk tidigare men intresset fanns. Bergström har examen inom marknadsföring och som sjökapten, Törnroth som inredningsartesan och formgivare. Efter några år till sjöss och på arkitektkontor ville de bo på landet, och så hittade de ett lämpligt hus och flyttade.

– En livsstilsförändring som vi är väldigt nöjda med. Tänk, i fjol kunde vi plocka hur mycket svamp som helst, inom synhåll för huset, suckar Jonas Bergström förtjust.

Har ni hunnit få en favoriträtt redan under ert jobb med mathantverksprojektet?

– Grönsakssoppa på egenhändigt odlade grönsaker. Helt annan smak än om man i stan stressar till butiken och köper vacuumförpackat grönt, säger Stella Törnroth..

Har ni hittat en tänkbar gemensam förädlingslokal än?

– Nej, men köken i två föreningshus ska vi titta närmare på. Om ett större tillagningskök fanns att tillgå så skulle det underlätta för många som nu mathantverkar hemma i sina egna kök. Ett gemensamt varumärke, ett brand, behövs också liksom en gemensam kanal för försäljning utanför ön. Och utanför landet. Det finns all orsak att tänka stort, säger Bergström.

Vill man plocka sprängticka, eller chaga som den också kallas, behövs markägarens lov.

Publicerad: