Näringsterapeut ska se till att äldre i S:t Karins börjar äta bättre
S:t Karins, som redan gjort sig känt för innovativa lösningar inom äldreomsorgen fortsätter på sin ambitiösa linje. På måndag kväll klubbade S:t Karins stadsfullmäktige igenom stadens nya seniorstrategi.
Strategin är sektoröverskridande och har som målsättning att hjälpa äldre må bra och bo kvar hemma så länge som möjligt.
I all sin enkelhet tänker man att om seniorerna bor kvar hemma så länge som möjligt och mår bra så förbättras seniorernas livskvalitet och det i sin tur bidrar till att social- och hälsovårdskostnaderna inte skenar i väg.
Hanna Inkeroinen är välbefinnandekoordinator i S:t Karins stad och jobbar bland annat med frågor som berör just de äldres välbefinnande.
Hon har deltagit i strategiarbetet och lyfter fram tre konkreta förbättringar som i och med strategin är aktuella.
För det första anställer staden en näringsterapeut. I hela Egentliga Finland är det bara Salo, Åbo och Nystad som har egna näringsterapeuter.
S:t Karins näringsterapeut anställs för ett drygt år och börjar jobba redan i höst. Näringsterapeuten ska vara tillgänglig för alla i kommunen men fokus ska ligga på de äldre.
– Det är bland de äldre som de största behoven finns, säger Inkeroinen och nämner bland annat undernäring som ett utbrett problem bland äldre.
En alltför ensidig kost utan tillräckligt med grönsaker och proteiner är också vanligt bland äldre.
Genom att ordna gruppträffar för närståendevårdare och föreläsningar om mat och äldre hoppas man komma åt problematiken.
Senioranpassat gym också aktuellt?
För det andra kommer man i staden att gå in för informationsstationer i de olika kommundelarna. S:t Karins är en vidsträckt stad och för att förbättra tillgången till information finns det planer på att öppna särskilda informationsplatser med personal som kan svara på frågor från A till Ö.
För det tredje finns det planer på ett skräddarsytt gym som är tillgängligt för äldre och rörelsehindrade.
– På gymmet ska det finnas utrymme för rullstolen och maskinerna ska vara så kallade smarta enheter, förklarar Inkeroinen.
En smart enhet betyder att träningsapparatens inställningar styrs med hjälp av ett individuellt elektroniskt kort. På så sätt behöver den som använder apparaten inte komma ihåg vilka inställningar apparaten ska ha eller hur många gånger en viss rörelse ska upprepas.
Äldrerådet aktivt med i strategiarbetet
I arbetet med seniorstrategin har S:t Karins stad engagerat rådet för äldre och veteraner.
– De äldres och veteranernas råd har kommit värdefull input, säger Inkeroinen. De har poängterat hur viktigt det är för äldre att kunna röra sig obehindrat i staden och kunnat peka på sådant som vi behöver förbättra till exempel då det gäller trafikplanering och tillgänglighet.
Seniorstrategin är sektoröverskridande och berör alla sektorer, och inte enbart social- och hälsovårdssektorn, vid staden.
Arbetet med strategin inleddes i början av året. Det här är stadens andra seniorstrategi och den sträcker sig från år 2019 till 2021.