När blir det för mycket träning? Får inte kroppen vila är det bara en tidsfråga innan skadan är aktuell

Kolumn Joan Keihäs
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vardagen och den eventuella nya hälsosamma livsstilen har kommit igång. Dagen rullar på i form av arbete, vardagssysslor och träning. Ju mörkare det blir mot vintern desto mer energi krävs det av oss.

Vi kanske inte inser det i tid att ett avbrott i rutinerna är på sin plats för att orka igen.

Som tävlingsidrottare närmar jag mig mitt slutmål, det jag tränat för i över ett år. Därmed är ett avbrott inte ett alternativ för mig. Däremot anser jag det viktigt att lyssna på kroppen och knoppen när det är dags för en paus.

I och med mörkret som smyger på under hösten och vintern försämras vår energinivå, delvis på grund av förminskad intagning av D-vitamin. Eftersom energinivån är lägre är det skäl att ta vila på allvar, inte minst för att upprätthålla vår motståndskraft.

Vila är inte lathet, utan ett sätt att lagra energi som kroppens alla delar behöver för att fungera. Genom vila minskar vi även risken för olika infektioner och belastningsskador, det är just i vilotillstånd vår kropp reparerar sig själv.

Får inte kroppen vila är det bara en tidsfråga innan skadan är aktuell.

Hur känner vi då igen när det blir för mycket? Vilka varningssignaler skall vi vara uppmärksamma på?

Människan fungerar optimalt då hon är i ett litet stresstillstånd, då får hon mycket till stånd. Men hon har även tid med tillräcklig sömn och vila. Kroppen hinner med i processen att återhämta sig.

När kroppen inte hinner återhämta sig i tid inför nästa ansträngning tar den skada. Sömnen och minnet försämras, magen krånglar och huvudet värker ofta. Dessa är alla typiska kännetecken för stress.

Tar vi inte avbrottet och vilan som kroppen kräver blir symptomen mer allvarliga och långvariga, vi ligger i risken för utmattning. Föreställ dig löpa ett maraton-lopp och inte får återhämta dig tillräckligt innan följande lopp. Ditt följande lopp blir betydligt sämre och ditt tredje lopp slutar i en kollaps. Processen är den samma under stress.

Stress utvecklas av såväl fysisk ansträngning som psykisk. Vår tankeverksamhet kräver också vila, inte minst under vår nattsömn.

Var inte rädd för att dina träningsresultat försämras i och med en paus eller vila, tvärtom, de förbättras genom den energin du laddat.

Min metod att ladda batterierna är genom en promenad i friska luften tillsammans med vänner eller en sagostund med min dotter.

Dagens samhälle fungerar 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. Även om vi fysiskt lämnat arbetsplatsen bär vi ändå arbetet med oss genom mobiltelefoner och internet. Vi blir enkelt påminda om vårt arbete under fritiden just genom mobilen.

Att hitta tid för vila och ett avbrott i vardagen är utmanade. Vila måste alltså prioriteras. Vi behöver investera i ett hälsosamt liv och det gör vi genom att hitta en balans mellan vila och ansträngning.

Hur vi gör det är upp till var och en av oss. Men genom igenkänning av varningssignaler kan vi förebygga utmattning och samla på oss energi för att igen orka arbeta, ta itu med vardagssysslor och träna.

Joan Keihäs

Lärare, personlig tränare och fitnessidrottare

Åbo/Pargas

Publicerad: