Nagubon Janette Lagerroos ny ordförande för Finlands svenska prästförbund

Privat
en kvinnlig präst
Janette Lagerroos från Nagu är ny ordförande för Finlands svenska prästförbund.
Publicerad:

Janette Lagerroos är ny ordförande för Finlands svenska prästförbund. Förtroendeuppdraget som ordförande för de svenskspråkiga prästernas fackliga organisation betyder i praktiken att Lagerroos för de svenskspråkiga prästernas talan inom Finlands kyrkas prästförbund.

Hela landets prästförbund hade i början av 2018 sammanlagt drygt 4 200 medlemmar, varav 2 256 var egentliga medlemmar.

– Dessutom sitter jag med i Finlands kyrkas prästförbunds styrelse enligt ett roterande system. Uppdraget i sig handlar mycket om att se till att all information finns tillgänglig också på svenska och till att man orkar i arbetet.

Arbetstid en aktuell fråga

En aktuell fråga för prästerna handlar om arbetstid, eftersom det i och med den nya arbetstidslagstiftningen är möjligt att också kyrkans andliga arbetare övergår till att ha arbetstid. I nuläget har många präster två lediga dagar i veckan, men utanför det är de i praktiken hela tiden på jobb.

– Tidigare har de andliga arbetarna per automatik stått utanför arbetstidslagstiftningen och nu för man diskussioner mellan kyrkan och fackförbundet om hur den nya lagen ska tolkas. Det är en större fråga och kommer säkert att spela en stor roll i kommande avtalsförhandlingar, säger Lagerroos.

Jobbar som redaktör för tillfället

Lagerroos arbetar för tillfället på deltid som redaktör för sociala medier vid Kyrkans central för det svenska arbetet.

– Men jag jobbar inte i Helsingfors, utan hemifrån Nagu. Det var ett av villkoren för att jag skulle kunna ta det här jobbet, som alltså är en tidsbunden anställning fram till slutet av juli, berättar Lagerroos, tidigare tf. kaplan i Houtskärs kapellförsamling.

– Det är ett väldigt intressant jobb, jag har varit inblandad i arbetet med kyrkans sociala medier sedan sommaren 2017 vid sidan om det vanliga jobbet.

Reporter (Pargas)
Publicerad: