Några redo kandidera som stadsdirektör i Åbo
Med en vecka kvar av ansökningstiden till befattningen som stadsdirektör i Åbo ställs frågan om huruvida Aleksi Randells efterträdare ska utses enligt partitillhörighet eller om andra faktorer ska väga tyngre.
Biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen är en möjlig kandidat som överväger sina chanser.
Virtanen, som väntas få SDP:s stöd, säger att han ännu inte bestämt sig om han ska söka befattningen.
Två saker avgör. Dels om det finns ett tillräckligt politiskt stöd i fullmäktige.
– Det är inte vettigt att ge sig in i en så här offentlig process bara för syns skull. Det måste finnas ett reellt stöd, säger Virtanen som enligt egen utsaga inte ännu har mobiliserat några stödgrupper.
Dels är det avgörande för Virtanen om fullmäktige är intresserade av den mest kompetenta personen eller om den politiska hemvisten ska få styra.
Virtanen noterar att fullmäktigegruppordförande Olli A. Manni sagt att stadsdirektörsposten tillhör Samlingspartiet.
Manni själv formulerar sig mera diplomatiskt när ÅU ringer upp. Visserligen tycker han att det största partiet måste ha företräde i utnämningen av stadsdirektören, men ...
– Vi har inte majoritet i fullmäktige och måste diskutera med andra.
Av den anledningen skriver Manni inte under påståendet att valet avgörs redan innan ansökningstiden löper ut.
Enligt Manni vill Samlingspartiet se så många kandidater som möjligt. Det i sig kan bli en utmaning. Att befattningen är begränsad till fyra år gör den mindre attraktiv, gissar Manni.
Jarkko Virtanen väntar sig att den politiska diskussionen utmynnar i klara signaler innan ansökningstiden går ut, men enligt Manni pågår inga diskussioner i frågan mellan partierna.
Minna Arve (Saml), vd för Åbo handelskammare och medlem i stadsstyrelsen, är inne på samma linje som Virtanen.
Arve säger att hon är intresserad av att kunna påverka i den egna hemstaden.
– Å andra sidan har jag redan nu ett intressant jobb med inflytande. Det är personliga faktorer och den politiska diskussionen som avgör.
Hon understryker trots allt att valet i slutändan är hennes eget och att hon inte kan påverka den diskussion som pågår.
Ytterligare ett namn i diskussionen om möjliga kandidater är Tuomas Heikkinen, chef för stadens koncernförvaltningsstyrelse.
Heikkinen säger att han är intresserad, men enbart om det finns ett stöd i fullmäktige.
– Annars finns det inga skäl att söka.
Niina Ratilainen, fullmäktigegruppordförande för De gröna, tror att det är främst för samlingspartistiska kandidater som det är viktigt att försäkra sig om att det finns ett stöd.
Formellt sett har De gröna resonerat som så, att fullmäktigegruppen vill intervjua de toppkandidater som sållas fram i urvalsprocessens slutskede men att kompetens ska gå före partibok.
Ratilainen tror att det mycket väl kan dyka upp en obunden kandidat som visar sig vara rätt person för jobbet och hon skjuter ner påståendet att Samlingspartiet skulle ha förtur till befattningen oberoende av kandidatens kvaliteter.
– Vi tänker inte göra någon sådan överenskommelse.
Själv hoppas hon liksom den övriga fullmäktigegruppen att Ville Niinistö ställer upp.
Niinistö har diskuterat frågan med gruppen men har inte ännu bestämt sig.
– Om han ställer upp har han goda chanser att bli vald, tror Ratilainen.
Jaakko Ossa, professor i finansrätt vid Åbo universitet med samlingspartistisk partibok, säger att han troligen ställer upp, även om det politiska stödet är svårt att förutsäga.
Bevisligen finns det, bland annat i den stödtrupp som Ossa mobiliserat, men han vet inte hur brett det är och han vill inte säga vilka politiker som stöder honom.
– Avgörande för om jag ställer upp är att jag får ordning på mina andra arbetsuppdrag och inte lämnar någon i sticket, säger Ossa som vill fortsätta utveckla Åbos näringsliv och konkurrenskraft.
Ville Itälä, samlingspartist och medlem i Europeiska revisionsrätten, säger att han gärna återvänder till hemstaden Åbo om det finns en befattning ledig. Han har inte bestämt sig men sannolikt blir han en av kandidaterna.
– Det politiska stödet är viktigt men jag förväntar mig inga garantier. Endast om jag får höra att jag absolut inte ska söka jobbet låter jag bli, men några sådana signaler har jag inte fått.
Däremot säger sig Itälä ha fått stöd av enskilda personer i Åbo som hoppas att han söker och blir vald.
Stadsdirektörsvalet är trots allt ett lagarbete, säger Itälä, som var fullmäktigeledamot i Åbo åren 1985–1996.
– Inte ens de två största grupperingarna är stora nog att avgöra valet.
Stefan Wallin (SFP) säger att han blivit tillfrågad att kandidera. Wallin vill inte säga vem eller vilka som bad honom.
– Men jag svarade att det inte ingår i mina framtidsplaner. Jag vill inte låtsas överväga och lämna folk hängande utan svarade direkt.
- Stadsdirektören ska vara "en expert på ledarskap som har mod och vision samt god samarbetsförmåga och ett brett nätverk."
- Att leda stadens förvaltning och ekonomi "förutsätter en gedigen ekonomisk kompetens och en strategisk vision."
- Tyngdpunkten "ligger på näringslivsverksamhet och PR-verksamhet, internationellt samarbete samt samarbete med andra städer, landskap och statliga organisationer."
- Behörighetskrav: "en för uppgiften lämplig högre högskoleexamen och lämplig ledarskapserfarenhet och övrig erfarenhet samt förtrogenhet med kommunalförvaltningen.
- Goda språkkunskaper "värdesätts".
- Totallönen är 15 310,62 euro/månad. Tjänsten tillsätts för viss tid för fyra år.