Musiklägren blir av i sommar – MWI vidareutbildar också klasslärare
I sommar, när en stor del av Finlands befolkning åtminstone har fått den första coronasprutan, ordnas Martin Wegelius Institutets (MWI) musikläger.
Efter att helt ha blivit inhiberade under coronasommaren 2020 hoppas arrangörerna nu på livskraftiga läger under en sommar när läget ser ljusare ut.
Lägren lockar traditionellt musiker och sångare från hela Svenskfinland och ordnas fysiskt på Västra Nylands Folkhögskola i juni och juli.
– Vi har gått ut hårt med hur noga vi är med coronasäkerheten. Vi förstår att folk är oroliga så här när läget just håller på att ljusna, men vi är måna om att lägret ska vara säkert för alla, säger Martin Segerstråle, kursrektor vid MWI.
Stora namn som lärare
Enligt honom har de inte sparat på krutet när de klistrat ihop programmet för sommarens huvudkurs, sommarmusikkursen, som riktar sig till musiker och sångare och ordnas 1–9.7.
– Vi har samlat ihop finländska toppnamn – sådär på riktigt – med bland annat Emma Salokoski och Tuukka Haapaniemi som leder workshopar och fungerar som lärare under kursen.
Salokoski kommer att hålla kurs i bland annat vocal painting, medan Haapaniemi jobbar med rytmisk sång för både enskilda sångare och ensembler.
Utöver dem finns lärare i bland annat stråkar, gitarr, piano och klassisk sång med på lägret.
En nyhet för den här sommaren är att lägret är uppdelat i flera moduler, som gör det möjligt för deltagare att välja att bara delta i en eller några av dessa, istället för att delta i hela lägret på nio dagar.
Man kan också välja att bara delta under dagarna eller delta med övernattning.
– Om man går längre bakåt i tiden så var det sociala en stor del av varför folk kom på sommarlägret. Det var deras enda chans att träffa vissa vänner det året. I och med sociala medier har det behovet mattats av lite och det finns en efterfrågan att bara kunna delta i den delen av lägret som intresserar – därför har vi möjliggjort det, säger Segerstråle.
Det betyder dock inte att det sociala umgänget försvinner.
– Vi ordnar umgänge enligt restriktionerna, men om vädret är bra så lär man kunna umgås ganska obehindrat utomhus.
Krävs en viss vana – men inte proffsnivå
Det finns inget formellt nivåkrav för de som vill delta i lägret, men helt nybörjare ska man inte vara.
– En viss orkestervana behövs nog för att kunna delta. För sångare så är det inte riktigt lika noga, eftersom man kan bilda små ensembler enligt den nivå som sångarna ligger på.
En annan nyhet för sommaren är att en av modulerna är en fortbildning inom ämnet musik för klasslärare.
– Vi har tagit in Eva Nivbrant Wedin, som är en av Sveriges främsta pedagoger inom rytmik, och Anna Nora, som är specialist på barnkörer – de har definitivt något att ge.
Med det här hoppas MWI att kunna svara på behovet av vidareutbildning inom musik för klasslärare.
– Vi tänker att om vi hjälper till med vidareutbildningen av musiklärarna, så kommer det förhoppningsvis att visa sig i musikintresset bland skolbarn och hjälpa MWI i längden. För klasslärare är den här delen dessutom gratis, och de kan sedan välja att delta i resten av lägret om de vill.