Musikhusplanerna vid åstranden möter motstånd – processen går vidare i förvaltningsdomstolen

Annina Suominen
gräs och blommor och väg och bilar
Publicerad:

Fyra besvär mot Åbo stadsfullmäktiges senaste beslut om musikhuset har lämnats in till Åbo förvaltningsdomstol.

Stadsfullmäktige godkände den 14 mars förslaget till en detaljplan som möjliggör bygget av ett nytt musikhus på Självständighetsplan.

Detaljplaneområdet omfattar Åbo stadsteater, statens ämbetsverk och Självständighetsplan med parker. Planområdet omfattar också gatuområdena omkring kvarteret.

Parken och en del av den öppna platsen vid Självständighetsplan ska enligt beslutet omvandlas till ett kvartersområde för kulturbyggnader för att man ska kunna bygga det nya musikhuset.

Vidare ska en parkeringsanläggning med 310 platser byggas. Eftersom en del platser avlägsnas, bland annat för att servicetrafik ska kunna köra längs Paavo Nurmis allé och för att förbättra gångtrafiken, blir antalet ”nya” bilplatser 167.

Volter Kilpis gata reserveras för gång- och cykeltrafik där servicetrafik är tillåten. En del av Självständighetsplan omvandlas till gårdsgata.

Fyra besvär om bland annat kulturlandskap och självständighetens minnesmärke

Stadens museitjänster och NTM-centralen framförde i sina tidigare utlåtanden att Självständighetsplan inte lämpar sig som plats för det nya konserthuset med tanke på kulturmiljön och stadsbilden.

Enligt besvären som lämnats in strider beslutet bland annat mot markanvändnings- och byggnadslagen, liksom landskapsplanen och generalplanen.

En av besvärsställarna anser att planeringen och utredningen som gäller beslutet är bristfällig. Hen tar också upp NTM-centralens och stadens museitjänsters utlåtanden.

Att bevara kulturlandskapet och stadsbilden kring Självständighetsplan ses som viktigt.

Två av besvärsställarna tar fasta på Självständighetsplans minnesmärke och ser det som viktigt att det bevaras. Självständighetsplan fick sitt namn år 1967 för att hedra att Finland varit självständigt i 50 år, påpekar den ena av dem.

Besvärsställaren anser också att det borde ha ordnats en kommunal folkomröstning om musikhuset, något som alltså Åbo fullmäktige hade kunnat göra enligt kommunallagen.

En folkomröstning är dock endast rådgivande.

En av besvärsställarna vill att beslutet om att musikhuset ska placeras vid åstranden ska förkastas och att det gamla konserthuset (på Aningaisgatan) ska renoveras och/eller det nya musikhuset ska få en plats där ”det är möjligt att bygga det”.

Självständighetsplan beaktar hen som omöjligt på grund av stadsbilden, landskapet, den värdefulla helheten, att området är litet samt trafiken. Även här lyfts Självständighetsplans betydelse för invånarna upp, likaså åstranden.

Kan ta flera månader att ta ställning till besvären

Åbo förvaltningsdomstol ska nu behandla besvären.

Tiina Forsten, förvaltningsrättsdomare, kan inte ta ställning till hur länge det tar att behandla just de här besvären. Men enligt statistik från tidigare år tar det i medeltal 10 månader att behandla besvär som gäller detaljplaner.

Just nu har förvaltningsdomstolen ganska många besvär som gäller detaljplaner att ta itu med.

Men markanvändnings- och byggnadslagen har också egna regler under vilka förutsättningar och när en plan kan verkställas då någon har lämnat in besvär om dem, konstaterar Forsten.

Följande steg för förvaltningsdomstolen är att begära utlåtanden om besvären av stadsstyrelsen.

Åbofullmäktige nästan enat i mars

62 av Åbofullmäktiges 67 ledamöter röstade för förslaget om detaljplaneändring den 14 mars. Vänsterförbundets Johannes Yrttiaho föreslog att ärendet förkastas, understödd av VF:s Elina Sandelin. Tre ledamöter röstade blankt: Vänsterförbundets Muhiadin Hersi och Leena Kaunislahti samt Sannfinländarnas Jyrki Åland.

Yrttiaho och Sandelin uteslöts ur VF:s fullmäktigegrupp i april.

Skiss: PES-Arkkitehdit Oy
skiss/flygbild över aura å och hus på östra åstranden
Konserthuset kan byggas på Självständighetsplan, mellan Stadsteatern och WAM.
Reporter
Publicerad: