Museichefen om Gadolinprojektet: För tidigt att fastställa något, men potential finns

Pressbild
Åbo stads museichef Juhani Ruohonen berättar att det kommit in flera idéer för innehållet i det kommande Museum för historia och framtiden.
Publicerad:

Det nya museet som på svenska ska heta Museum för historia och framtiden (det vinnande bidraget i en namntävling) ska stå klart i Åbo först år 2029.

Men redan nu har museicentralen fått in en hel massa förslag till samarbete och temaidéer.

Byggnadsplanen skissas som bäst, och under nästa år ska staden lansera en arkitekturtävling.

Enligt Juhani Ruohonen, direktör för stadens museitjänster, framskrider projektet fint.

Allt ryms inte med

Vad som ska inkluderas i själva museiinnehållet är ännu öppet. Att Åbos historia och kopplingar till nu- och framtiden ska stå i centrum är väl självklart.

Inga specifika avdelningar ska finnas finnas i museet, berättar Ruohonen. Exakt hur utställningarna ska ta form återstår att se.

– På sätt eller annat ska vi få in akademiens historia och betydande händelser och personligheter i Åbo. Johan Gadolin intresserar nog. Men vi har inte möjlighet att förverkliga allt, säger Ruohonen.

Joanna Kurth, projektchef för det kommande museet, verkar mer ivrig.

– Johan Gadolin är en framstående Åbobo, också på europeisk och världsskala. Klart all historia som berör Åbo och Åboborna intresserar när man planerar ett sådant här museum. I nuläget finns det inga utrymmen för att berätta hans historia.

För både Kurth och Ruohonen är frågan dock praktisk – hur kunde Gadolins livsverk och arv utställas i det nya museet och bli del av helheten?

Pop-up ett alternativ

Bägge påminner om att sådana här detaljer är väldigt mogna och att museiprojektet ännu är i ett tidigt skede. Avtal får vänta. Men preliminära diskussioner kan föras.

Det möte som museigruppen och ”Gadolingruppen” – Ulla Achrén, Eva Costiander-Huldén och Johan Werkelin – höll i våras kändes åtminstone bra, säger Kurth.

– Visst är Johan Gadolin ett bekant namn, men under diskussionen insåg jag helt nya saker om hans arbete i kemi, hur det kopplar till dagens forskning. Där finns helt klart potential att utveckla och spinna vidare på idéer.

Under tiden har möjligheten diskuterats att ordna pop-up-utställningar för att testa konceptet.

Nästa möte mellan Gadolingruppen och museigruppen blir i höst.