Mord, tortyr, grova våldtäkter och grova krigsbrott – Åbo hovrätt behandlar unikt rättsfall

Arkiv/Mikael Sjövall
en mörkhyad man med munskydd
Gibril Massaquoi i Birkalands tingsrätt under rättegången i fjol. Han friades från alla åtal och nu är det Åbo hovrätt som ska ta ställning till skuldfrågan.
Publicerad:

Den 10 januari inleder Åbo hovrätt rättegången mot en år 1969 född man från Sierra Leone.

Gibril Massaquoi misstänks ha gjort sig skyldig till bland annat mord, grova våldtäkter, grova krigsförbrytelser och grova brott mot mänskligheten under det andra inbördeskriget i Liberia mellan åren 1999 och 2003. Åtalet gäller också misstankar om tortyr och kannibalism.

Massaquoi som har bott i Finland i cirka tio år ska ha haft en ledande ställning inom den sierraleonska rebellgruppen Revolutionära förenade fronten, Ruf. Han häktades i mars 2020 och rättegången i Birkalands tingsrätt inleddes i februari i fjol.

Rätten ansåg att det inte fanns tillräckliga bevis för att Massaquoi gjort sig skyldig till de brott han åtalades för och att han sannolikt inte ens hade befunnit sig i Liberia under den tid som brotten ska ha begåtts. I april i år förkastades därför alla åtal.

Åklagarna överklagade den friande domen och nu är det Åbo hovrätt som ska ta ställning till skuldfrågan. Den första delen av rättegången hålls i Åbo och i februari reser hovrätten för två månader till Liberia för att höra vittnen.

I början av maj görs en ny resa, denna gång till Sierra Leone och Liberia.

Förhandlingarna fortsätter sedan i Åbo. Enligt den preliminära tidtabellen ska rättegången vara slut den 5 juni.

Publicerad: