Mobbning kan göra skolstarten skrämmande – många vänder sig till stödchattar

Lourdes ÑiqueGrentz/Pixabay
Ångestkänslor är en vanlig orsak till varför barn vänder sig till stödchatten Apuu, som upprätthålls av organisationen SOS-lapsikylä. I samband med att skolorna börjar ökar rädslan för mobbning.
Publicerad:

Barn tar allt oftare kontakt via stödchatten Apuu i samband med skolstarten, meddelar organisationen SOS-lapsikylä. Stödchatten är riktad till barn i åldern 7–15 och erbjuds på finska.

Samtalen i stödchatten visar att rädslan för mobbning växer hos barn då sommarloven närmar sig sitt slut och skolstarten hägrar.

– Mobbning är ett diskussionsämne som blivit allt vanligare under de senaste två veckorna. Det är ofta också mobbning som ligger bakom då ett barn berättar om ångestkänslor, säger stödchattens teamansvariga Reetta Kosonen i ett pressmeddelande.

En anmälan om mobbning kan göras via chatten

Ångest är den vanligaste orsaken till att ett barn loggar in på Apuu-chatten. Under fjolåret fördes totalt 35000 chattdiskussioner med barn i tjänsten.

22 procent av dessa gällde ångest och 17 procent handlade om mobbning, varav största delen gällde skolmobbning.

I våras lanserade SOS-lapsikylä en ny kanal inom Apuu-chatten för att anmäla om mobbning. Av de anmälningar man fick in från barn skickades 85 vidare till skolor. Anmälningskanalen kommer öppnas igen i samband med skolstarten.

– Nu kan det vara bra att sätta sig ner med barnet och gå igenom känslor och tankar inför skolstarten, och träna på sociala färdigheter som att bemöta och ta hänsyn till andra. Barnet bör också veta hur man ska gå till väga om man ser eller upplever mobbning, säger Hanna Ryynänen, planerare för SOS-lapsikyläs föräldrachatt i pressmeddelandet.

Stöd för skolstarten


  • Apuu-chatten hjälper 7–15-åriga barn varje dag kl. 9–22 på finska.

    • Man kan också anmäla om mobbning i Apuu-chatten.



  • Läxhjälpen hjälper barn i årskurs 4–9 på finska och svenska sö–to kl. 14–20.

  • Sekasin-chatten hjälper 12–29-åringar på svenska varje dag kl. 15–19.


  • LakiApuu erbjuder juridisk rådgivning och information om barns rättigheter på finska för 12–17-åringar på Tiktok, Instagram, Snapchat och Discord.

  • Chatten VanhemmuudenApuun hjälper föräldrar varje dag kl. 17–22

Publicerad: