Mobbning bör motverkas och förebyggas aktivt

Åbo Underrättelsers logo
Förbundsordförande, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

På tisdagen den 12 oktober publicerades en insändare i Vasabladet där en person som fallit offer för mobbning berättar om sina upplevelser. Det skär verkligen i hjärtat att läsa om sådana här händelser. Mobbning i alla former är oacceptabelt, men att det i detta fall lett till att personen i fråga tvingats hoppa av skolan är katastrofalt.

Psykisk ohälsa, såsom depression och långvarig ohälsosam stress, har blivit vanligt bland en stor del av de studerande. Skolan har en central roll i att förebygga ohälsa, ensamhet och marginalisering. Varje mobbningsfall är ett för mycket och mobbning kan åsamka den utsatta svårt lidande av olika slag samt få långtgående konsekvenser.

I insändaren nämns att lärarna och personalen inte lyckats motverka mobbningen på ett effektivt sätt, och att en del av dem även fungerat som passiva åskådare i dessa situationer. Lärarna och den övriga personalen har en kritisk roll i motverkandet av mobbning i skolor, och de bör ha de rätta verktygen för att handskas med detta.

Skolan ska vara en trygg plats för alla, där ingen ska behöva vara rädd eller vantrivas. Personalen ska vara där för att säkra att ingen elev hamnar utanför eller behandlas illa.

Det är uppenbart att lärarna i skribentens fall inte haft tillräcklig kunskap eller kapacitet att handskas med mobbningen som skett. Lärarna borde förses med ordentlig och kontinuerlig utbildning som ger dem färdigheter att handskas med mobbning i högre utsträckning. Kuratorstjänster ska också vara lättillgängliga och finnas till förfogande med låg tröskel.

Detta är också en resursfråga, och säkerställandet av tillräckliga resurser är därmed en väsentlig del av denna diskussion. Mera resurser borde allokeras till mobbningsförebyggande arbete, och fokus bör annars också ligga på förebyggande åtgärder när det kommer till mobbning.

Aktivt arbete på gräsrotsnivå med eleverna är av stor vikt. Vi behöver i högre grad involvera eleverna och öka deras kunskap om mobbningens negativa effekter.

FSS delar skribentens högsta önskan om att mobbning ska uppmärksammas i högre grad i skolan. För att få slut på mobbningen bör man ta itu med den och främja en kultur av nolltolerans för mobbning i skolorna.

Förbundsordförande, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS
Förbundsordförande, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS
Publicerad: