Misslyckade namnförslag

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vem föreslog i tiderna att Kimito skulle heta Kimitoön, när grannkommunerna slogs samman med Kimito till en storkommun?

Kimitoön är ett namn, som är otympligt och fungerar dåligt. Jag tycker inte att det låter bra att säga att man bor i Kimitoön. Man bör väl i stället säga att man bor i kommunen Kimitoön. Och säger man att man har en stuga på Kimitoön betyder det ju att stugan ligger på själva ön eller Kimitolandet när den i själv verket kanske ligger på Finsjölandet. Man kan ju naturligtvis fortfarande säga att stugan ligger i Västanfjärd.

Men varför döptes inte kommunen till Kimitoöarna i stället? I kongruens med t.ex. Färöarna och Seychellerna? Då skulle Hitis, Rosala, Högsåra och andra öar ju omfattas av namnet.

Ett annat märkligt påfund är att kalla de nya vårdområdena landskap. Vi har ju nio historiska landskap, som fortfarande lever i folks medvetande och som har egna vimplar och landskapssånger och som symboliseras av de nio rosorna i riksvapnet. De nya områdena kunde väl kallas sjuk- och socialvårdsdistrikt? Inte måste allt ordagrant översättas från finskan; svenska språket kan mycket väl ha sin egen terminologi. På det sättet skulle det inte ske en sammanblandning av namn och begrepp och Finlands historia skulle respekteras.

Se här något nytt att diskutera till omväxling från dagens allvarligare frågor!

Jan-Erik Ingvall

Helsingfors och Finsjölandet

Publicerad: