Minister Ohisalo försvarar invandringspolitiken – "Finland lösgör sig inte från den allmäneuropeiska trenden"

Publicerad:

Sannfinländarna och Rörelse Nu har förlorat förtroendet för regeringen på grund av planerna på att ändra utlänningslagen. Frågan har nu debatterats i plenisalen och på fredag avgörs om regeringen fortfarande har riksdagens förtroende.

Redan innan det slutliga lagförslaget överlämnats till riksdagen fick inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) svara på oppositionens rungande kritik under onsdagens interpellationsdebatt i riksdagen.

Regeringen planerar en ändring av utlänningslagen som ska göra familjeåterföreningar lättare.

Sannfinländarna är starkt kritiska till planerna och kom därför med en interpellation i början av oktober. Också oppositionspartiet Rörelse Nu ställde sig bakom interpellationen.

Rörelse Nu:s Harry Harkimo säger att han inte kan förstå den kritik som hörts från regeringspartiernas håll om att oppositionen borde ha låtit regeringen behandla förslaget klart innan man kom med en interpellation.

– Det är nu vi ännu har en chans att påverka förslaget, säger Harkimo.

Föreslagna ändringar

Kärnan i lagförslaget är att förbättra minderåriga asylsökandes möjligheter att få sina familjer till Finland.

Förslaget går stick i stäv med vad den senaste centerledda regeringen beslutade. Högerregeringen Sipilä valde tvärtom att skärpa reglerna för familjeåterföreningar.

I Inrikesministeriets lagförslag finns också en punkt om att totalt slopa det rådande inkomstkravet för minderåriga som får internationellt skydd i landet och vill få sina familjer hit.

I nuläget finns ett inkomstkrav för personer som redan vistas i Finland som måste uppfyllas för att de ska kunna återförenas med sin familj. Orsaken är att personerna i fråga förväntas kunna försörja de familjemedlemmar som kommer till Finland.

Inrikesministeriets förslag går ändå steget längre än vad som står i regeringen Marins regeringsprogram, eftersom där endast står att inkomstkravet ska lindras.

Regeringen förhandlar fortfarande om det slutliga lagförslaget, och därmed kan ändringar ännu bli aktuella.

"Övriga länder gör tvärtom"

Harkimo säger att Inrikesministeriets förslag hotar att öka utnyttjandet av minderåriga.

– Om vi godkänner en modell som denna så ökar risken för att föräldrar börjar smuggla minderåriga barn till Finland för att sedan själva få komma hit, säger Harkimo.

Han förstår inte varför Finland över huvud taget måste ändra den rådande lagstiftningen, speciellt inte i den riktning som nu planeras.

– Övriga länder går i helt motsatt riktning och skärper sina regler.

Till skillnad från Sannfinländarna anser Harkimo ändå inte att invandringspolitiken bör skärpas, utan att den nuvarande lagstiftningen fungerar väl som den är.

Skärpt invandringspolitik förespråkas

Sannfinländarnas Riikka Purra sade under interpellationsdebatten att Finlands ekonomi fortfarande lider av coronakrisen. I sådana tider är det enligt henne verkligen inte skäl att öka utgifterna i form av projekt för att förbättra världen.

Hon kritiserade att lagförslaget går längre än vad som står i regeringsprogrammet och undrade varför inget regeringsparti har reagerat på det.

– Människosmugglare lovar redan nu pengarna tillbaka åt dem som inte lyckas ta sig över gränsen till EU. Det här visar på vilka problem som existerar i asylsystemet.

Purra sade att medlemsländer därför i stället borde skärpa sin invandringspolitik.

– Och det gör också många länder, sade hon.

Inrikesministerns svar

Ohisalo slog ner interpellationens påstående om att regeringen håller på att lösgöra sig från den allmäneuropeiska trenden vad gäller invandringspolitik.

Enligt Ohisalo har Finland däremot med sin invandringspolitik fungerat som en uppbyggande kraft inom EU. Man har strävat efter att hålla invandringen på en rimlig nivå, samtidigt som man betonat att internationell rätt ska beaktas i all verksamhet som bedrivs inom unionen.

Regeringen har enligt Ohisalo förberett sig på att antalet asylsökande kommer att öka både på grund av att reserestriktioner försvinner och till följd av läget i Afghanistan.

– Våra möjligheter att hantera en sådan eventuell situation är mycket bättre i dag än 2015. Migrationsverket kan öka antalet platser snabbt. Myndighetssamarbetet har utvecklats och vi testar våra beredskapssystem regelbundet för att försäkra oss om att de fungerar.

Ohisalo påminde även om att EU är en central aktör då det handlar om eventuell storskalig invandring. Medlemsländerna fortsätter förhandla om förnyelsen av invandrings- och asylprogrammet.

– Målet är att vi ska göra vårt nuvarande gemensamma system mer kriståligt och välfungerande.

Kritik från övrig opposition

De övriga oppositionspartierna Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Valta kuuluu kansalle (Ano Turtiainen, som har uteslutits ur Sannfinländarnas grupp), skrev inte under Sannfinländarnas interpellation.

Under debatten blev det ändå tydligt att partierna inte köper Inrikesministeriets lagförslag rakt av.

Kristdemokraternas Sari Tanus sade att partiets riksdagsgrupp inte gick med i interpellationen eftersom den gick så kraftigt isär med många av partiets åsikter.

– Vi förstår att Sannfinländarna och Rörelse Nu är oroade över invandringens effekter i Finland. Problemen kring invandringen bör inte förminskas.

Tanus sade att Kristdemokraterna förespråkar en linje mitt emellan regeringens och Sannfinländarnas.

Samlingspartiets Heikki Vestman kritiserade speciellt Centern för att man nu är med och backar de lagändringar som den förra centerledda regeringen beslutade om.

– Migrationsverket har varnat för att personer som dömts för allvarliga brott i och med förslaget kunde komma till Finland genom att först skicka sina barn hit som ankare.

Riksdagen röstar om regeringens förtroende på fredag.

Sofia Westerholm/SPT

Publicerad: