Midsommargoda smaker

Tiramisu med rabarbersylt. Foto: Sofie Sergelius
Klassisk senapssill. Foto: Sofie Sergelius

Senapssill

Publicerad:

150 g lättsaltade sillfiléer

2 msk grov dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

0,5 dl farinsocker

1,5 msk rypsolja

1 msk finhackad färsk dill

Blanda ihop senap, vitvinsvinäger och farinsocker. Tillsätt rypsoljan i en tunn stråle under ständig omrörning.

Sterilisera en glasburk genom att antingen värma den i en 100 gradig ugn eller genom att koka den i cirka 10 minuter..

Skölj sillfiléerna och skär dem i bitar.

Blanda ihop sillen med senapssåsen och tillsätt dill.

Häll över sillen i en glasburk och låt stå i kallt i ett par dygn innan servering.

Krämig potatissallad. Foto: Sofie Sergelius

Krämig potatissallad

500 g fast potatis

1 st rödlök

2 msk färsk persilja

1 msk majonnäs

100 g crème fraiche

0,5 msk dijonsenap

0,5 tsk salt

1 krm grovmalen svartpeppar

70 g kapris

Skala potatisen och koka under lock tills det går att sticka en gaffel genom potatisen.

Skala och finhacka rödlöken. Finhacka persiljan.

Blanda majonnäs, dijonsenap, crème fraiche, salt och peppar i en beredningsskål.

Häll av vattnet från potatisen och låt svalna.

Skär potatisen i kuber och rör ner med majonnäs såsen.

Rör i kapris och persilja.

Servera potatissalladen kall.

Tiramisu med rabarbersylt. Foto: Sofie Sergelius

Tiramisu med rabarber

Rabarbersylt

150 g rabarber

50 g färska jordgubbar

0,5 dl syltsocker

Tiramisu

1,5 dl espresso

1,5 dl grädde

2,5 msk socker

0,5 tsk vaniljpulver

2 st äggulor

250 g mascarpone

0,5 dl cointreau

200 g Savioardikex (Ladyfingers)

50 g vitchoklad

Rabarbersylt: Tvätta och skala rabarbern. Skär rabarbern i små bitar.

Tvätta och skiva jordgubbarna.

Lägg rabarber, jordgubbar och socker i en liten kastrull och koka på medelvärme i ca 10 minuter.

Ta bort kastrullen från värmen och använd en stavmixer för att mixa sylten slät. Låt svalna och tillred tiramisu under tiden.

Tiramisu: Koka en kopp espresso och låt svalna. Häll upp grädde i en beredningsskål.

Vispa grädden tillsammans med 1 msk socker och vaniljpulvret tills den är stadig.

Lägg äggulor i en beredningsskål och tillsätt resten av sockret. Rör ner mascarpone och vispa ihop till en fast blandning.

Vänd ner den vispade grädden i mascarponeblandningen. Rör därefter försiktigt ner två tredjedelar av den kalla rabarbersylten.

Häll den avsvalnade espresson i en skål med låga kanter. Blanda i cointreau.

Doppa försiktigt ett savoiardkex i taget i espresson. Gör det snabbt så att kexet inte hinner smulas sönder.

Lägg en matsked rabarbersylt i 4 serveringsskålar eller -glas. Lägg två kex på sylten, toppa med mascarponeblandning och upprepa med kex och ett lager mascarponeblandning till.

Ställ glasen i kallt i minst 2 timmar. Tiramisu blir bara bättre av att få stå – du bra kan göra den redan dagen innan servering.

Toppa glasen med riven vitchoklad innan servering.

Sofie Sergelius

Publicerad: