Mer pengar för servicesedlar behövs - annars blir Kimitoöborna ojämlikt behandlade, säger omsorgsnämndsordförande

Omsorgsnämndens ordförande Niklas Guseff (SFP).
Publicerad:

– Servicesedlarna har fungerat bra. Vi hade nästan 30 ansökningar om vårdplats då sedlarna infördes i fjol och nu har vi vad jag vet nästan ingen kö alls, det vill säga ingen klient som skulle fylla vårdkriterierna och ha väntat tre månader eller längre på en plats inom effektiverat serviceboende.

Det säger Niklas Guseff (SFP), ordförande för omsorgsnämnden på Kimitoön.

Vill inte ha ojämlik situation

Där har årets budgetanslag både för servicesedlar och betalningsförbindelser redan överskridits. Nu talas det om klienter som har fått höra att då pengarna är slut så kan servicesedlar eller betalningsförbindelser inte komma på fråga.

– Så kan det ju inte vara. Om en klient fyller alla kriterier och har köat minst tre månader så måste pengarna helt enkelt finnas. Annars sätter det kommuninvånarna i en mycket ojämlik situation. De som ansökte om vårdplats före ett visst datum hade chans att få en servicesedel, och de som söker nu har ingen chans. Som sagt, så kan vi inte ha det, säger Guseff.

"De får återkomma"

Omsorgsavdelningen vände sig nyligen till kommunstyrelsen och bad om tilläggsanslag, men fick svaret att avdelningen ska försöka omdisponera anslag inom sin egen budget.

– Om inte det lyckas så får de återkomma till oss, det var nog andemeningen, säger Wilhelm Liljeqvist (SFP) som är kommunstyrelsens ordförande.

Stor skillnad på vad vårddygnet kostar

De servicesedlar som hittills har beviljats i år betyder en utgift på cirka 320.000 euro per år medan kommunens budget innehåller bara 230.000 euro.

Betalningsförbindelserna betyder en utgift på cirka 260.000 euro, och budgetanslaget är 180.000 euro.

Stora pengar, men  att ha patienter på "bäddis" eller sjukhus  skulle vara ännu dyrare.

– Ett vårddygn på hälsocentralsjukhus (det som förr hette bäddavdelningen) i Kimito kostar cirka 220 euro medan servicesedelns maxbelopp är 100 euro per dygn så servicesedeln är ju klart billigare. Det handlar om 120 euro skattepengar per dygn. Men då äldrevården och hälsovården är skilda enheter inom kommunen så är det kanske inte alltid som man kommer i håg detta, säger Guseff.

Hittills i år har 21 klienter fått servicesedel eller betalningsförbindelse

Servicesedeln kan beviljas, åt den som fyller kriterierna för vårdbehov, som en delbetalning för en plats i ett privat serviceboende så som Dahliahemmet i Dalsbruk och Pasendo eller Attendo i Kimito. De lediga kommunala vårdplatserna fylls dock alltid först.

För betalningsförbindelsen gäller lite andra villkor. Den har hittills mest beviljats då det behövs en specifik mentalvård.

Hittills i år har kommunen beviljat 12 servicesedlar och 9 betalningsförbindelser för klienter inom serviceboende för äldre.

Några väntar

Tre klienter finns på väntelistan, de har väntat i 20 dagar, och fyra har ansökt om vårdplats. I två av de fallen utvärderas hemmaboendet ännu och de två andra ansökningarna är så nya att ingen vårdbedömning ännu har gjorts.

Kimitoöns kommun har 78 platser inom serviceboende och 29 inom institutionsvård (åldringshem).

Publicerad: