Mellan tvenne eldar

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Gäsp, säger någon. Måste vi verkligen varje år föra samma diskussion?

Höra det arga skallet från hundvänner som inte gillar forneldens fyrverkerier och smällande, och höra de upprörda försvarstalen från dem som gillar det vackert upplysta himlavalvet under en mörk sensommarkväll.

Nåja, i år var den inte så mörk. Det sista hela augustiveckoslutet inföll så tidigt.

Men debatten mellan ovanciterade tvenne eldar, den förs så att den glöder. Eller vad sägs om att ett inlägg i Skärgårdens diskussionforum har fått långt över 200 kommentarer? Startskottet för debatten är hundägaren som ondgör sig över att det smäller redan 18-tiden på lördagskvällen, och det hade smällt redan på fredag (!) i centrala Pargas.

Vår region har som bekant varken monopol på firandet eller debatten.

"Kom ihåg: det är inte tillåtet att leka pyroman på villaavslutningen", säger en jourhavande brandmästare intervjuad av Vasabladet i lördags då ofog orsakat två bränder. Brandmästaren uppmanar alla "att fira villaavslutningen med vettet i behåll, då det inte är något nytt fenomen att man leker med raketer då".

Villaavslutning talar man om i Vasatrakten och i södra Österbotten. Raketer kan höra till, ofta firas kvällen med facklor vid privata stugors stränder, inte vid större samlingsplatser eller gästhamnar. I norra Österbotten kallas traditionen veneziaden.

I Yle Uutiset förklarade forskaren Eugen Söderström i lördags att veneziaden med förebild från Venedig har firats i över hundra år i Karlebytrakten, och staden har varit arrangör för ett fyrverkeri och en fest i omkring femtio år. I år var det första gången som fyrverkeriet ersattes av en lasershow.

Forskaren sade sig sakna elementet med båtar som stilla skrider fram upplysta av facklor. Han borde alltså inbjudas till Åboland! Här rörs många till båts, och många brasor finns på flottar till havs. De tänds klockan 21.30 – fyrverkeriet är en halv timme senare.

Kollar man sajten för forneldar (ancientbonfires.eu) ser man vilket stort pärlband av brasor som tänts i Stockholms, Ålands, Åbolands och Nylands skärgårdar – och hur traditionen har fått starkt fotfäste i Estland och Lettland, där hundratals forneldsarrangörer anmält sin brasa till den gemensamma sajten.

Den här traditionen – som har sina rötter i äldre traditioner med brasor för sjöfarare – kom till i början på 1990-talet som ett kultursamarbete skärgårdarna emellan (Birgitta Bröckl som då jobbade för Åbolands kulturråd var en av initiativtagarna). Fyrverkerier ingick inte i traditionen, att samlas kring brasorna och det gemensamma havet – Östersjön – var poängen, och det betonar forneldsarrangörerna ännu i dag.

På sajten heter det bland annat så här: "Den gemensamma kedjan av eldar förenar länderna kring Östersjön och symboliserar den ömsesidiga oron för Östersjöns välmående".

Östersjöns välmående – vem debatterar det med koppling till fornelden? Den aspekten syns överhuvudtaget inte i de debatter vi får syn på.

Mest är det hund- och hästägare som ondgör sig över smällandet, och bland dem också de som sakligt säger att välorganiserade fyrverkerier under vissa klockslag är okej, då vet man att hålla djuren inne. Men när inte av myndigheter beviljade klockslag fungerar – de kliar för mycket i avfyrarfingrarna redan timmar, dagar, före givet klockslag.

Så folk fortsätter rasa mot raketer och i bästa (läs: värsta) social media-anda ägnas mycket energi också åt något som kan kategoriseras som "fake news". Det är nämligen många som riktar skarp kritik mot Pargas stad, som de facto inte skjuter några raketer.

Fyrverkeriet är ett privat arrangemang med företag som sponsorer. När det här klarnar för debattörerna argumenteras för att just de företagen borde bojkottas, medan någon annan tackar dem för fyrverkeriet. Andra fortsätter argumentera för att staden trots allt har ett ansvar då den har beviljat tillstånd för fyrverkeriet. Indirekt har den ju det.

Ändå är det här någonstans gäsp-knappen eller bläddra-förbi-debatten-klickandet börjar.

Vi kommer nämligen aldrig ifrån att det finns folk som inte följer regler.

När forneldsnattens fyrverkeri ordnas uppmanas de som avfyrar raketer att följa 22-klockslaget. Vissa gör det, andra inte. Det finns otaliga exempel på ett sådant beteende. Vi har regler för hur hårt man får köra på våra landsvägar, många följer dem, andra inte.

Att tro att en kväll förknippad med fyrverkerier någonsin skulle leda till att alla följde ett givet klockslag är tyvärr blåögt.

Men varför inte låta folkvalda lokalpolitiker (som i exemplet Pargas) diskutera om och när fyrverkerier ska tillåtas?

Och ni företag med sponsorpengar, kanske dags diskutera om en lasershow kunde bli nästa års nyhet?

Däremot, att tro att Östersjöns välmående på riktigt kunde få bli i fokus en sensommarkväll då folk firar, det är också blåögt. Trots att det är den viktigaste frågan i sammanhanget.