Många unga vill lära sig mer om arbetsliv, ekonomi och företagsamhet

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Företagsamhet. Enligt den senaste framtidsrapporten från NYT Unga är hela 33 procent av alla unga rädda för att framtidens arbetsliv kommer att vara för tungt för dem. Varför?

De största orsakerna är:

1. Fruktan för att pengarna inte räcker till

2. Oro för att de ännu inte hittat sin egen bransch

3. Oro för hur krafterna ska räcka till.

Vi kan minska dessa orosmoment åtminstone till en del genom att erbjuda barn och unga positiva upplevelser av arbetslivet, mer kunskaper om ekonomi och möjligheter att upptäcka sina personliga styrkor.

Ekonomi och unga TAT och Ung företagsamhet UF har i flera årtionden erbjudit skolorna i Finland lärhelheter med hjälp av vilka skolorna kan undervisa barn och unga i arbetslivsfärdigheter och ekonomikunskaper och ge företagsamhetsfostran. Några av de bäst kända tjänsterna är Företagsbyarna och programmen Ett år som företagare och Miniföretagarna. Nästan 90 procent av alla elever i årskurserna 6 och 9 i Finland besöker miniatyrsamhällena Företagsbyn.

TAT och UF slog samman sina verksamheter den 1 juni 2023. I dag heter verksamheten Ung företagsamhet och ekonomi NYT. Nu har vi möjlighet att tillhandahålla våra tjänster överallt i Finland i de kommuner som ingått avtal med NYT. Det finns hela 265 sådana kommuner.

Innehållen är i linje med läroplanen för grundskolan, men våra enkäter visar att även äldre studerande vill lära sig mer om arbetsliv, ekonomi och företagsamhet. De är kunskaper och färdigheter som hjälper de unga att bygga upp sin egen framtid, förebygger ekonomiska problem och hjälper dem att se möjligheter i stället för hot. Lika viktigt är det att de unga lär sig om sina egna styrkor och hittar en bransch och ett yrke som lämpar sig för dem.

Aktiverande lärande och spelifiering är centrala begrepp i NYT:s verksamhet. Lärupplevelsen förstärks genom den ungas roll (företagare eller anställd i ett miniatyrsamhälle) och aktiviteter. Eleverna lär sig inte bara i teorin utan får också pröva sig fram i praktiken.

Ett stort urval aktörer i samhället deltar i NYT:s verksamhet, bland annat nästan 200 företagspartner, universitet och stiftelser. Våra tjänster uppfyller kraven i läroplanen, men bygger också på den senaste informationen om det kontinuerligt skiftande arbetslivet samt om ekonomin och företagsamheten.

Det är värdefullt att så många instanser vill vara med om att säkerställa att barn och unga får en god start i livet och hittar sin plats i samhället.

Jenni Järvelä Verkställande direktör Ung företagsamhet och ekonomi NYT

Publicerad: