Lyx, men inget bling-bling – före detta sjöbevakningsstation i Nagu öppnar dörrarna
En råkall nordanvind drar in genom Storströmmen mellan Korpo och Nagu då jag närmar mig den gamla sjöbevakningsstationen på Fagerholm i Nagu. På bryggan väntar Serena Koivurinta klädd i vindtät jacka, tjocka friluftsbyxor och handskar.
Koivurinta är vd för Captium Havsstjärna, företaget som sköter den praktiska verksamheten på den fyra hektar stora ön.
I lä bakom husen värmer solen och ger en försmak av den annalkande sommaren. På gården tittar de första narcisserna upp. Det är mitten av maj och ungefär en månad kvar tills de första gästerna anländer.
Fastigheten har genomgått en grundlig renovering, men både inomhus och utomhus återstår mycket arbete innan allt är i tipptoppskick, säger Koivurinta.
– Jag måste röja upp efter vinterns stormar, plocka bort allt bråte och gärna plantera lite träd och blommor så att det ser fint ut. Men det är inte så lätt då marken är stenig och hård. Jag vill ändå att det ska se ut som det gör i skärgården.
Inomhus ska Koivurinta hänga upp gardiner, skruva ihop över 20 stolar, några bord och skåp och se till att allt ser representativt ut.
För fjorton år sedan köpte familjeföretaget Captium holmen av finska staten. Captium är verksamt inom försvarsindustrin och har ett tätt samarbete med Försvarsmakten.
Företaget har också hjälpt Nagu Distillery att komma igång med sitt whiskydestilleri på Kyrkbacken i Nagu.
Fagerholm har främst varit mötesplats för Captium och företagets samarbetspartners. Här har parterna fört konfidentiella förhandlingar med löftet om att det som sägs på ön, stannar på ön.
Enligt uppgift har också militärens specialförband och dykare övat på Fagerholm som har varit stängt för utomstående besökare. Integriteten garanteras av ett likadant övervakningssystem som vid den ryska gränsen.
Konceptet är i stort sett detsamma nu då Fagerholm öppnar upp för ett nytt kundsegment – inhemska och internationella företagskunder och privatpersoner som vill hyra en egen ö med alla tänkbara faciliteter och garanterad integritet.
– I stället för att hyra ett hus i Alperna kan man komma hit. Här kan företagsstyrelser och ledningsgrupper mötas i lugn och ro på en avskild plats utan att bli distraherade utifrån. Uppstartbolag kan träffa finansiärer och pitcha idéer i en kreativ miljö som är mer avslappnad än ett kontor där man är klädd i skjorta och slips, säger Koivurinta.
Privata grupper är också välkomna för att till exempel ordna födelsedagskalas eller kräftskivor, men det är ingen party-ö för blöta svensexor. Hamnen är inte heller öppen för båtgäster.
Inredningen präglas av ljusa färger, naturnära material och mycket trä.
På golvet ligger ett par björkstammar som ska bli lampfötter och bredvid den stora öppna spisen utanför köket står en prydligt staplad vedhög. I taket hänger lampskärmar i afrikansk stil.
– Det ska vara en internationell stämning men samtidigt vill jag lyfta fram den finländska naturen och skapa en hemtrevlig atmosfär med detaljer som man inte hittar någon annanstans.
– Lite lyxigt och exklusivt, men inget Dubai bling-bling.
Vill gästerna ha något extra program eller aktiviteter går det att ordna. Om man har tur och stjärnkocken Michael Björklund råkar vara ledig kan man få honom hit för att tillreda dagens middag.
Man kan paddla kajak och paddelbräda eller köra vattenskoter. Koivurinta planerar också att bygga en bågskyttebana och kanske erbjuda yogalektioner på terrassen.
Den som är sugen på att bada bastu kan göra det i någon av Fagerholms tre bastur: elbastun inne i huvudbyggnaden, den gamla vedeldade bastun eller rökbastun som båda ligger endast ett simhopp från stranden.
På Fagerholm har också Korpo Whiskey Society sin hemvist, så för den som är intresserad finns det möjlighet att provsmaka de ädla dryckerna.
De tolv sovrummen har namn efter öar i den åboländska skärgården. Inne i rummen finns detaljer som på något sätt har en koppling till öarnas historia.
I Hitisrummet hänger en tavla av ett vikingaskepp och eftersom det växer mycket ljung på Trunsö skiftar tygerna Trunsörummets i lila.
Det finns också en bok om öarnas historia och livet i skärgården. I sju av rummen har tre personer en bekväm sovplats, de övriga är vanliga dubbelrum.
Koivurinta hoppas att Fagerholm inte enbart ska vara ett sommarparadis som man kommer till för att njuta av soliga dagar och se på vackra solnedgångar.
– Våren, hösten och vintern är också väldigt fina. När frosten lägger sig och sjöröken stiger från havet är det en helt annorlunda upplevelse än på sommaren. Därför är det synd att utländska gäster oftast väljer att åka till Lappland i stället för till skärgården, säger Serena Koivurinta, vd för Captium Havsstjärna.
Rundvandringen är slut och det är dags att kasta loss. Vinden har mojnat och i medvinden värmer solen axlar och rygg. Det blir nog sommar i år också.
Kartan korrigerad 23.6 klockan 17.30