Lundo sparbank stärker sin position som företagsbank och utökar sina tjänster
Under de 23 år som Lundo sparbanks avgående VD Jussi Hakala har lotsat banken har bankbranschen genomgått stora förändringar.
Han kom till banken några efter att Sparbanksgruppen hade splittrats i efterdyningarna av recessionen i början av 1990-talet. Då fusionerades största delen av sparbankerna med någon av de större bankkoncernerna och man talade om sparbankskrisen. Lundo sparbank valde att fortsätta som en självständig bank och på den vägen är man ännu.
Genom åren har banken sett över sina strategier. Den traditionella bankverksamheten är fortfarande grundpelaren, men från och medlet av 2000-talet har man gått in för att utöka sitt sortiment av banktjänster och satsat på att stärka sin position som företagsbank.
Banken har ett välfungerande nätverk av samarbetspartners
När så finanskrisen slog till år 2007 och företagen råkade illa ut och behövde hjälp med finansieringen var banken väl förberedd. Ända sedan dess har vi fortsatt att stärka vår position som en företagarvänlig bank med inriktning på generationsväxlingar och företagsköp, säger Hakala.
– Vi har skapat ett nätverk av samarbetspartners: Lokal-Tapiola, andra sparbanker, juridiska byråer, skatteexperter och kapitalinvesterare som kan ge företagen den hjälp de behöver. Här har också Finnvera varit till stor hjälp. – Vi har också utökat vår finansiella rådgivning inom de privata banktjänsterna vilket betyder att vi hjälper kunderna att planera deras kapitalförvaltning, något som intresserar allt fler av våra kunder.
Lundo sparbank förmedlar aktier men erbjuder inte några aktiesparkonton. Däremot har man ett brett urval av aktiefonder, räntefonder och pensionsfonder.
– Nedgången vid kursfallet i mars var så snabb att folk inte hann reagera och sälja bort sina fondandelar. När så marknaden återhämtade sig var det många som ville dra nytta av kursuppgången och intresset för placeringar ökade. – Det har också märkts att folk sparar mera pengar än tidigare nu när det finns inte lika stora möjligheter att spendera dem som under normala år.
Digital bankservice är inget självändamål
I likhet med Ålandsbanken kunde Lundo sparbank visa upp ett toppresultat för år 2019. Bankens soliditet ökade med nästan två procentenheter till 24,7 procent och trots coronaåret lyckades man nå en rörelsevinst på 10,8 miljoner euro. Det förvaltade kapitalet ökade med 10 procent och var i fjol 1,3 miljarder euro.
Förr eller senare är coronaepidemin över och för att veta vad som händer efter det borde man vara ett orakel, säger Hakala. Han tror ändå att ekonomin kommer att ta fart, men samtidigt höjer han ett varningens finger.
– Jag tror att tiden efter coronan kommer att vara gynnsam för den ekonomiska tillväxten. Men samtidigt ökar risken för inflation och centralbankerna måste vara beredda att ta till räntevapnet för att hindra en överhettning av marknaden.
Lundo sparbank har i dag tio kontor i sju kommuner: Loimaa, Pemar, Nådendal, Åbo, Reso, S:t Karins och Lundo. Alla kontor ger inte service på svenska, men både företag och privatkunder kan få svensk service om man så önskar, säger Hakala. Banken har cirka 46 000 kunder. 90 procent av dem är privatkunder.
I likhet med alla andra banker har man utvecklat sina digitala tjänster och en stor del av kunderna använder sig av dem. Det är ändå ingen medveten strategi att styra kunderna till nätet.
– Vi låter kunderna välja. Vill de använda våra digitala är det helt okej, men de är också lika välkomna till våra kontor för att få personlig service, säger Hakala.
Hakala går i pension den sista mars. Han efterträds av bankens vice VD Jouni Niuro.