LSJH och ett fungerande producentansvar

Publicerad:

AVFALLSHANTERING. Martell och Yrjölä tar i sin insändare 1.8 upp viktiga avfallsfrågor som rör oss alla.

De frågar bland annat varför det kommunala avfallsbolaget samlar in brännbart avfall. De skriver också om producentansvar och om vem som har ansvar över vilket avfall. Vi vill i detta svar klargöra vissa saker kring ansvarsfördelningen inom avfallsservicen och också förklara varför LSJH samlar in brännbart avfall.

För det första bygger skribenternas insändare olyckligt nog, på en föråldrad dekal som ej längre borde vara i användning. De avfallssorter som finns på dekalen hörde till det brännbara avfallet innan producentansvaret för förpackningar trädde i kraft.

Vi kommer att göra en extra kontroll på de insamlingskärl som LSJH ansvarar över och byta ut eventuellt föråldrade dekaler om de i misstag blivit sådana kvar. Enskilda fastigheter och husbolag kan beställa nya dekaler och sorteringsråd på adressen www.lsjh.fi/tilaamo.

Sen till de olika rollerna inom avfallsservicen. Enligt avfallslagen ansvarar kommunerna för hushållens avfallsservice. För att fullfölja sin skyldighet har kommunerna grundat ett gemensamt kommunägt avfallsbolag för att ta hand om de lagstadgade operativa avfallsservicetjänsterna. Inom vårt område är detta bolag Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab, LSJH. Som Martell och Yrjölä helt korrekt skriver hör förpackningarna till producentansvaret. Detta betyder att producenterna skall ordna insamling och återvinning av förpackningarna. LSJH och producenterna utövar ett nära samarbete för att på bästa möjliga sätt få ihopsamlat så mycket återvinningsbart material som möjligt.

Producenterna ordnar förpackningsinsamlingar vid Rinki-Ekopunkter och kommunerna enligt avfallshanteringsbestämmelserna vid fastigheterna (husbolagen). Dessutom upprätthåller LSJH områdesinsamlingar för glas- och metallförpackningar på de områden som inte Rinki har sina Ekopunkter, främst inom glesbygden. Allt rent och återvinningsbart förpackningsmaterial transporteras därefter till producenternas mottagningsterminaler och vidare till återvinning.

De avfall som uppstår i hushållen och som inte hör till producentansvar ansvarar kommunerna (LSJH) för. Dylikt avfall är till exempel bioavfall, textilier, blöjor, plast (inte förpackningar), renoveringsavfall, metallskrot, farligt avfall och slam från fastigheternas enskilda avfallsvattensystem. Också till exempel smutsiga, icke återvinningsbara förpackningar hör till denna kategori. I LSJH mottar vi i dag avfallet i 30 olika avfallssorter för att så effektivt som möjligt kunna återvinna avfallet antingen som material eller som energi.

En mycket central och viktig roll när det gäller återvinning, har du och jag. En fungerande återvinning av förpackningsmaterial baserar sig på en fungerande källsortering. Det betyder att var och en effektivt sorterar hemma och för de olika materialen till anvisade platser. Om denna sortering i hemmen inte fungerar, och till exempel förpackningsmaterialet hamnar huller om buller med det övriga avfallet i din soppåse så finns det tyvärr ingen ”undermaskin” som skulle kunna åtskilja de ihopblandade materialen så att de skulle duga till producenternas återvinning.

När det gäller textilier finns det inte ännu planer på att införa producentansvar för avlagda textilier. Med andra ord hör också insamlandet och utnyttjandet av textilier till kommunernas (LSJH:s) ansvar. Separat insamlingsskyldighet för textilier kommer dock att införas från och med år 2025. Åbo regionen och LSJH har redan länge arbetat för att hitta nya inhemska lösningar för insamling och återvinning av avlagda textilier. Detta kunde vi läsa om till exempel i ÅU ledaren 27.7.

Slutligen, varför samlar LSJH in brännbart avfall? Varje vardag hämtar sopbilarna in 350 000 soppåsar genom LSJH:s portar. I dessa soppåsar finns ännu kvar mycket sådant avfall som rätt sorterat skulle gå att återvinna. MEN i och med att förpackningarna har blandats ihop och kontaminerats i soppåsen, kan ej producenterna längre återvinna dessa förpackningar och då är det näst bästa alternativet att återvinna materialet som energi (=brännbart avfall) och på så sätt ersätta fossila bränslen.

Vi arbetar varje dag tillsammans med olika aktörer inom avfallsbranschen för att vi ska kunna uppnå en effektivare sortering och få allt mera material till återvinning och mängden soppåsar med blandat avfall mindre. Hoppas verkligen att vi en dag kan styra allt avfall till materialåtervinning men innan vi är där får vi nog jobba på ett tag till.

Cati Huhta

invånarservicechef

Sydvästra Finlands Avfallsservice

Läs också Krister A. Martells och Outi Yrjöläs svarsinlägg den 7 augusti.

Publicerad: