Loppis kan vara en lyckad kompromiss – ÅU gick på runda i Åbo med Julia Degerth!
En tudelad känsla kan uppstå då man dels vill göra kap, dels vill tänka på miljön.
Men man måste inte välja mellan Köp inget-dag eller Black Friday-kampanjer. Att göra fynd på loppis kan vara mellanvägen som sparar på både slantar och miljö.
Shoppa med gott samvete
Loppisutbudet växer i takt med konceptets popularitet.
ÅU följer med hållbarhetsbloggaren Julia Degerth på en loppisrunda i Åbo.
Den nybakade samhällspedagogen har under en lång tid shoppat nästan alla sina kläder på loppis, även när det är rea i butikerna.
– Som exempel kräver ett par bomullsjeans 11 000 liter vatten att tillverka. Därför väljer jag att köpa second hand-kläder. Det finns väldigt mycket kläder som den ursprungliga ägaren inte vill ha mera. Genom att köpa kläder på loppis ger man dem ett längre liv, säger Degerth.
Då man shoppar på loppis behöver man inte tänka på produktens material på samma sätt som när man köper nytt.
– Skadan är redan skedd då någon har köpt produkten som ny. Då man handlar på loppis understöder man inte miljöslöseri inom klädindustrin. Det lönar sig ändå alltid att fråga varifrån kläderna kommer. Jag upptäckte en gång att kläderna jag köpt i en vintagebutik i Köpenhamn hade flugits dit ända från USA, berättar Degerth.
På loppisrunda i Åbo
I Åbo finns flera loppisar, stora och små. Degerth guidar oss genom sina topp-tre Åboloppisar.
Rundan inleds vid Degerths favorit: Trätorgets loppis.
– Produkterna här är inte ordnade enligt kategori eller storlek, utan en produktförsäljare har en egen hylla eller ett klädräcke. Det gör att man får gräva en del, men om man hittar en sak man gillar är det sannolikt att hela hyllan är i ens smak, berättar hon.
Degerth har aldrig gått ut från Trätorgets loppis utan att köpa något. Utrymmet är fräscht och loppisen har ett brett utbud omfång från basplagg till mer specifika saker.
Den starka tvåan för Degerth är loppiscentret Manhattan. Det besöks av ungefär 3000 fyndjägare per dag.
– Manhattan är stort jämfört med andra loppisar i Åbo. Centret håller öppet varje dag och har ett bra utbud.
Degerth har bland annat köpt mycket produkter i rostfritt stål från Manhattan. Hon rekommenderar centrets tygurval för dem som gillar att sy själva.
På tredje plats är Frälsningsarméns loppis på Trädgårdsgatan. Här är sakerna ordnade enligt kategori vilket underlättar sökningsprocessen.
– Det är ett gulligt ställe med unika saker. Jag skulle rekommendera den här loppisen särskilt för sådana som just flyttat hemifrån.
Själv ångrar Degerth att hon inte handlade mera begagnade och unika saker då hon flög ut ur boet, och uppmanar andra att ta den chansen.
Loppisshopping är inte alltid en dans på rosor
Även om loppisshopping har många fördelar har det också sina negativa sidor.
– Man hittar inte alltid det perfekta plagget. Det kan vara en utmaning att hitta något i rätt material och storlek. Men om man med en bestämd inställning letar efter det man behöver lyckas man nog oftast. Om jag exempelvis bestämmer mig för att köpa festkläder lyckas jag bara se dem då jag går igenom allting, berättar Degerth.
Degerth poängterar också att det ännu säljs slitna, söndriga och fläckiga kläder på loppis. Hon försöker hitta hela kläder som hon kommer att få mycket användning av.
Bloggare och egenföretagare
År 2015 började Degerth skriva bloggen "Grön i Åbo", som handlar om ekologisk hållbarhet och zero waste-livsstilen. Snart ska hon ge ut en bok om hur man kan skapa en hållbar livsstil.
– Den heter "Min lilla gröna" och behandlar många aspekter av hållbarhet i vardagen. Mat, vardagssysslor, hemmet, kläder och resor får exempelvis varsitt kapitel. Jag vill att den ska vara kul och intressant också för sådana som inte är så insatta. Vi har fokuserat på det visuella och den innehåller många av mina fotografier, berättar hon.
Boken ges ut på förlaget Schildts och Söderströms i januari under Degerths namn. Somliga delar av boken har skrivits av förlagets anställda.
För lite mer än ett år sedan grundade Degerth sitt företag, J.Degerth.
– Tack vare den höga efterfrågan på föreläsningar om zero waste och hållbarhet bestämde jag mig för att grunda företaget. Jag föreläser ofta på Fabbes café eftersom det ägs av min familj, men ibland går jag också till utomståendes lokaler och föreläser eller drar workshops, berättar hon.
Julia Degerth
25 år
Född och uppvuxen i Åbo
Utbildad samhällspedagog från Yrkeshögskolan Novia
Grundare och ägare av företaget J.Degerth
Spelar handboll i Åbo IFK:s damlag och gillar att kolla på tv-serier
"Fun fact": Hon kan göra fredstecknet med tårna
Yascha Gilbert
nyheter@aumedia.fi