Lockar inte husbolagets möten? – styrelseskräck ett skäl till att folk håller sig borta

Jean Lindén
man
Juuso Kallio, vd för Fastighetsförbundet i Egentliga Finland.
Publicerad:

Våren innebär bolagsstämma i många husbolag. Men hur många bostadsägare tar sig till mötet?

Juuso Kallio, vd för Fastighetsförbundet i Egentliga Finland, säger att det varierar mycket från bolag till bolag.

– Jag vet inte om man har undersökt procenterna i detalj. En siffra som ofta nämns är att ungefär en fjärdedel deltar. Aktiviteten skulle nog få vara högre.

Skicka ut datum genast

Hybridmöten där man också kan delta på distans har ökat, och det kan öka deltagandet konstaterar Kallio.

Han rekommenderar också att styrelserna skickar ut ett informellt meddelande till lägenhetsägarna genast man planerat in ett datum för nästa möte.

– Det är bra att skicka ut en förvarning så att folk kan pricka in datumet i kalendern. Man kan fortfarande ändra datumet om det behövs. Det ska ju ändå skickas ut en formell kallelse före mötet, säger Kallio.

Styrelseskräck

Han konstaterar att skälen till att folk inte deltar bolagsstämmorna nog är flera.

Man upplever kanske inte stämman som viktig, eller så har man den klassiska rädslan att bli invald i styrelsen.

– Men man kan inte bli invald mot sin vilja. Samtidigt finns det också husbolag där det rentav är kamp om att få en plats i styrelsen. Det är fint om folk funderar på om inte de själva skulle ha något att bidra med i styrelsen.

Medelåldern över 60 i styrelserna

I fjol gjorde Fastighetsförbundet en enkät som besvarades av cirka 5 000 husbolag i landet. Den visade att snittåldern i styrelserna var 62 år. I huvudstadsregionen var den 60 år och i övriga landet 63 år.

Men även om man inte bidrar med nytt blod till styrelsen säger Kallio att det är viktigt att delta i mötena och ge styrelsen vägkost inför framtiden.

– Styrelserna ska vara lyhörda och uppmana till diskussion. De ska inte bara se åsikterna som kritik. Aktieägarna väljer styrelsen och ger en riktning åt styrelsejobbet.

Mycket pengar

Juuso Kallio säger att om ett höghus har 40 bostäder som i snitt är värda 250 000 euro så handlar hela husbolaget om en förmögenhet värd över 10 miljoner.

– Det är mycket, och för många bostadsägare är bostaden deras största satsning. Folk kanske inte alltid tänker på att bolagsstämman besluter till exempel om storleken på vederlaget och om kommande reparationer, sådant som påverkar både bostadens värde och invånarnas vardag.

Har ni goda – eller dåliga – erfarenheter?


  • Har ni ett speciellt aktivt husbolag? Har ni gjort något för att få fler att delta i husbolagets möten?

  • Eller har ni dåliga erfarenheter av husbolag, kanske att ni inte känt er välkomna i beslutsfattandet eller att ni tvärtom känt er pressade att ta en plats i styrelsen?

  • Mejla jean.linden@aumedia.fi så kan vi fundera på att följa upp ämnet och sprida de goda tipsen.

Reporter, nyhetschef
Publicerad: