Listiga bedragare frågar efter ditt telefonnummer – om du svarar kan du förlora tusentals euro

Katarina Pada
Hand som håller i en smarttelefon, på skärmen syns en textmeddelandekonversation
Polisen varnar för lotteribedrägerier som just nu florerar på sociala medier.
Publicerad:

Polisen har fått kännedom om flera fall av så kallade lotteribedrägerier. Ett sådant bedrägeri utreds av Polisinrättningen i Västra Nyland.

Offret för bedrägeriet förlorade cirka 3 500 euro i ett fall som polisen utreder som betalningsmedelsbedrägeri.

Bedrägerierna går till så att offret får ett meddelande på Facebook som ser ut att komma från en bekant vän eller en släkting.

Denna ”bekant” ber först om mottagarens telefonnummer. Eftersom personen som ber om numret är bekant, misstänker mottagaren inget.

Meddelandena är också mycket trovärdiga och skrivna på relativt bra finska eller svenska.

Skärmdump
Bedragarna skickar trovärdiga meddelanden på till exempel Messenger där de försöker komma åt mottagarnas telefonnummer och senare också andra personliga uppgifter.

I nästa meddelande berättar bedragaren att avsändaren har deltagit i ett lotteri arrangerat av en känd affär.

Bedragaren säger att både hen och mottagaren tillsammans har vunnit en stor summa pengar. Därefter ombeds mottagaren att skicka en sexsiffrig kod.

I verkligheten håller bedragaren på att kapa offrets WhatsApp- och/eller Facebook-konto, och koden används för att ta över kontot på en annan enhet.

Skärmdump
skärmdump av en Messengerkonversation
Polisen uppmanar folk att aldrig skicka några koder över nätet eller fortsätta konversationen med personer som verkar suspekta.

Flera koder kan begäras, vilket gör det möjligt att komma åt i princip vilken tjänst som helst som offret använder och där lösenordet kan återställas med telefonnumret. Bedragaren kan också fråga efter andra uppgifter, såsom bankuppgifter.

Offret kan på så sätt förlora betydande summor pengar, skriver Polisinrättningen i Västra Nyland i ett pressmeddelande.

Kontakta banken och gör polisanmälan

Polisen påminner om att man aldrig ska skicka några koder till någon på nätet.

Det är inte farligt att ge ut sitt telefonnummer, men det är ändå bra att försäkra sig om varför personen behöver numret genom att till exempel ringa och kontrollera att numret faktiskt getts till rätt person.

Om du märker att du har blivit utsatt för ett bedrägeri, eller om en närstående har råkat ut för det, bör du först kontakta din bank och därefter polisen genom att göra en polisanmälan.

Du kan göra en anmälan genom att besöka vilken polisstation som helst eller via den elektroniska tjänsten.

Det lönar sig att göra en anmälan även om chansen att få tillbaka egendomen är liten. Utifrån anmälningarna kan polisen se samband mellan brotten. Det är också värt att anmäla bedrägeriförsök, sägs det i polisens pressmeddelande.

Publicerad: