"Lilla Kimito" byggdes av barn

Skapade miniatyrby. Fr.v. Joonathan Jokiniemi, Alexander Nordell, Jenna Launokorpi, Manda Eriksson, Marus Fuchs, Hampus Dahlén, Hugo Sundelin, Linus Sahlberg, Max Strömberg och Nellie Svens.
Publicerad:

Hundraåriga Finland hedras på många sätt. I daghemmet Silva i Kimito har alla barn haft Finland 100 år som tema och gjort allt möjligt. En förskolegrupp har skapat "Lilla Kimito" eller små kopior av husen där de själva bor – med sandlådor, rätt antal träd på gårdarna och förstås flaggan i topp. Konstverket avtäcktes i måndags under högtidliga former.

Barnen har också lärt sig vad vår nationalsång heter, liksom mycket annat.

– Vårt nationaldjur är björnen, vet Marus Fuchs.

– Och nationalblomman är liljekonvaljen, meddelar Hampus Dahlén.

Hugo Sundelin tillägger att nationalfjärilen är blåvinge.

Manda Eriksson vet att nationalsången heter "Vårt land" – och så vidare, här är det allmänbildade barn trots att de är bara sex år. Också hela raden med presidenter som Finland har haft kan de, och i sina häften har de ritat kartor över var i Skandinavien som Finland ligger.

– Till 100-årsdagen övar just nu hela Silva, med över 100 dagisbarn, in ett program som vi håller vid en självständighetsfest i Villa Lande den 29 november, säger förskollärare Stina Ekroos-Westerlund.

Publicerad: