Latin och grekiska behövs – "det är direkt tragiskt om Åbo universitet inte längre utbildar några historieforskare i framtiden"

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

TY. Åbo universitet planerar att lägga ner professuren i klassiska språk och antikens kultur.

Jag blev enormt upprörd när jag hörde om dessa planer. Ett civiliserat land behöver fortfarande människor som är bevandrade i de klassiska språken (latin och grekiska). Varför, de talas ju inte?

För att kunna sätta sig in i vårt lands eller resten av västvärldens historia är kunskaper i latin absolut nödvändiga. Man behöver inte ens gå särskilt långt tillbaka i tiden. En mycket stor del av alla texter som trycktes under medeltiden var på latin och ännu in på 1800-talet en betydande del. Först när Ryssland ockuperade Finland började ryskan så småningom ersätta latinet. Men inte då heller helt och hållet.

Man kan inte forska i historia om man inte kan latin. Det är direkt tragiskt om Åbo universitet inte längre utbildar några historieforskare i framtiden. I synnerhet med tanke på att en betydande del av hela Finlands historia skrevs just i Åbo och på latin.

Latin är inte heller ett värdelöst ämne för en naturvetare, eftersom många av klassikerna inom området är skrivna på latin, till exempel Copernicus , Newtons och Linnés verk. I internationella sammanhang är en gemensam taxonomisk lista över arter på latin värdefull och underlättar kommunikationen. Latin används fortfarande inom medicinen och mången patienthandlig från främmande land har öppnat sig för undertecknad, även utan översättning, när diagnoserna varit skrivna på latin.

Det latinska språket har avsevärt mycket påverkat flera moderna språk (t.ex. italienska, spanska och franska). Även om mina egna latinstudier i tiderna var begränsade till medicinsk latin, har till och med den lilla kunskapen varit användbar när jag rest. Jag anser att en grundläggande latinkurs är absolut nödvändig för alla språkvetare.

Jag hoppas innerligt att dessa sparplaner inte blir verklighet i mitt tidigare Alma Mater. På universitetsnivå behöver studerande inom historia, lingvistik, teologi, naturvetenskaper och även medicin fortfarande latin, det är inte ett värdelöst språk. Tvärtom.

Terhi Vörlund-Wallenius Enormt föragad medicine licenciat med examen från Åbo universitet 1989 Riksdagskandiat, SFP

Publicerad: