Låt grönsakerna lysa!

Två tallrikar med gul soppa
Foto: Sofie Sergelius

Zucchinipizza

Publicerad:

4 portioner

Zucchinibotten

40 g parmesan

1 ägg

60 g cheddarost

250 g zucchini

0,5 tsk torkad basilika

0,5 tsk torkad oregano

1 dl glutenfritt mjöl

Tomatsås

400 g hela konserverade tomater

0,5 st gul lök

2 vitlöksklyftor

0,5 tsk torkad oregano

0,5 tsk torkad timjan

1,5 dl vatten

0,75 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

1 msk olivolja

1 msk strösocker

Topping

100 g skinka

50 g blåmögelost

40 g ananas

1 dl mozzarella

Zucchinibotten: Börja med att hetta upp en plåt i en 225 gradig ugn i 30 minuter.

Riv zucchini och låt rinna av i 20 minuter. Pressa ur all vätska under jämna mellanrum. Ju torrare det blir, desto bättre resultat!

Riv osten medan din zucchinin rinner av.

Mät upp alla ingredienser i en bunke och blanda ihop.

Platta ut degen på ett bakplåtspapper till önskad form.

Lyft över på plåt och grädda i 15 minuter tills botten på degen fått färg.

Tomatsås: Finhacka lök och vitlök och fräs i olivolja. Tillsätt vatten, tomater och kryddor. Koka på låg värme i 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum.

Topping: Skär ananasen i 1 cm stora bitar, skär skinkan i strimlor, smula blåmögelosten och riv mozzarellan i bitar.

Sprid på tomatsås och övriga ingredienser. Grädda ytterligare 10 minuter och servera pizzan varm.

Thai blomkålssoppa

4 portioner

1 msk olivolja

1 stor blomkål

1 tsk salt

2 msk olivolja

1 lök

4 morötter

3 vitlöksklyftor

1 msk färsk riven ingefära

2 msk röd currypasta

1 tsk gurkmeja

1 liter grönsaksbuljong

400 g kokosmjölk

1 msk färsk koriander

1 lime

Värm ugnen till 200 grader.

Skär blomkålen i buketter och rada upp på en ugnsplåt. Ringla över en matsked med olivolja och en tesked salt. Rosta blomkålen 30-40 minuter på ugnens mellersta fals. Gör resten av soppan under tiden.

Skala och skiva löken. Häll resten av olivoljan i en tjockbottnad kastrull och fräs löken i ett par minuter.

Skala och skiva moroten och rör ner i kastrullen med löken. Stek i ett par minuter och tillsätt sedan vitlök, riven ingefära, röd currypasta och gurkmeja. Stek i ett par minuter och deglacera därefter stekpannan genom att hälla 1 dl vatten i pannan och skrapa ur botten tills alla kryddor som fastnat har löst upp i vattnet. Tillsätt grönsaksbuljongen och rör om.

Ta ut blomkålen ur ugnen och häll över buketterna i soppan. Du kan spara ett par buketter till dekoration.

Rör om soppan, tillsätt kokosmjölk och låt koka på låg värme i 5 minuter. Häll över i en blender och kör till en slät soppa. Det går även att använda en stavmixer.

Häll upp soppan i skålar, pressa över limesaft och strö över korianderblad. Servera soppan varm tillsammans med ett gott bröd.

Sofie Sergelius

040-5443997

sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Publicerad: