Läskunnighet hos ungdomar
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Enligt PISA-undersökningen 2018 har Finland den högsta andelen flitiga läsare i hela Europa, men tyvärr läser allt fler ungdomar mycket mindre på sin fritid och bilden av läsning blir allt mer negativ hos allt fler.
För många kan det säkert kännas tjatigt att hela tiden höra att man läser för lite och borde läsa mer; det kan rentav för många vara svårt att tro att allt det som sägs vara bra med läsning verkligen stämmer.
Till exempel tränar man sin matematiska problemlösningsförmåga när man läser en fantasybok eller en bok om romarrikets historia.
Faktum är att när vi läser lär vi oss mer om språket, olika texters uppbyggnad och hur vi ska tolka texter. I den vardagliga matematiken handlar det om att lösa olika problem och hur ska vi kunna lösa ett problem om vi inte ens förstår problemet eller vad som berättas om det?
Bäst tränas problemlösningsförmågan när barn i skolåldern läser högt.
Dessutom använder vi samma del i hjärnan när vi räknar med ekvationer som när vi läser.
Det vanligaste som nämns när man talar om läsningens positiva sidor är att vårt ordförråd blir större och visst har man alltid nytta av ett stort ordförråd.
Till exempel när vi söker information på internet och hittar många olika texter om ämnet vi söker och för att få ett större ordförråd är det viktigt att läsa. Även det kritiska tänkandet utvecklas och förmågan att avslöja falska nyheter blir bättre, vilket är viktigt i den värld vi idag lever i.
Kort kan jag säga att det endast finns positiva sidor med att läsa och att jag uppmanar alla som läser min text att läsa böcker och dagstidningar. Är inte den första bok du väljer i din smak, välj en annan. Läs olika genrer så hittar du garanterat någonting som passar dig.
Ha en skön lässtund!