Lasagne och tagliatelle på menyn

En portion med laxpasta ligger på ett bord.
En enkel favorit, där laxen även kan bytas ut mot räkor. Foto: Jessica Nybacka
Publicerad:

Pasta betyder deg på italienska och tillverkas vanligen av durumvetemjöl, ägg och vatten, men går även att göra utan ägg och med vanligt vetemjöl.

Det finns många olika sorters pasta, faktiskt så sägs det finnas i över 600 olika former. Pasta kan köpas som både färsk och torkad.

VIT LASAGNE

12 lasagneplattor

2 brk (500 g) ricotta

200 g crème fraiche

1 dl riven parmesanost

rivet skal av 1 citron

1 tsk salt

1 tsk lökpulver

0,5 tsk vitpeppar

400 g champinjoner eller annan svamp

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

150 g färsk spenat

150 g riven ost

Värm ugnen till 200 grader.

Rör ihop ricotta med crème fraiche och smaksätt med parmesan, citronskal, lökpulver, salt och peppar.

Finhacka löken och vitlöken. Skiva champinjonerna. Hetta upp en panna och fräs löken mjuk. Tillsätt champinjonerna och stek tills de avger vätska, låt koka in. Tillsätt vitlök och krydda svampen enligt tycke. Rör ner spenaten och låt den steka ihop.

Stryk ut ett lager vit sås i botten av en ugnsform. Toppa med tre lasagneplattor och varva vit sås, svampfräs och lite riven ost. Upprepa två varv till. Avsluta med lasagneplattor, ett lager vit sås och största delen av den rivna osten. Grädda i ca 30 minuter tills lasagnen har fin färg.

LAXPASTA

300 g tagliatelle

500 g tärnad lax

100 g purjolök

2 dl grädde

1 dl pastavatten

1 msk citronsaft

1 msk fiskfond

1 dl riven parmesan

0,5 dl hackad dill

citronpeppar

salt

Koka upp en kastrull med vatten och salta rikligt. Koka pastan al dente.

Tvätta purjolöken och skiva den. Fräs i olja tills den är mjuk. Tillsätt grädde och pastavatten. Smaksätt med citronsaft och fiskfond och låt koka tills såsen tjocknar. Tillsätt laxtärningarna och koka tills fisken är färdig. Rör ner parmesanost och hackad dill och smaka av med salt och citronpeppar. Rör ner den kokta pastan i såsen.

Jessica Nybacka

Publicerad: