Läs hur allt startade: Två tidigare ÅA-studerande grundade ett företag för internet-tv-system 2005

Jean Lindén
Två män vid projektorskärm
På kontoret i Åbo visar Andreas Öhman och Staffan Granholm hur deras IPTV-system kan fungera, med tv, radio, bandningsfunktioner och interaktiva tjänster som internet och e-post.
Publicerad:

Artikeln "Hibox tror hårt på internet-tv" publicerades i ÅU 4.1.2007.

Från DataCity i Åbo uppdateras filmutbudet för ett hotell i Mariehamn.

– Du minns hypen kring digi-tv, om interaktivitet och att man skulle kunna beställa tjänster via tv:n. IPTV infriar de löftena, säger Andreas Öhman med eftertryck.

Öhman och kollegan Staffan Granholm har studerat informationsbehandling vid Åbo Akademi. Nu har de sitt kontor i DataCity, och produkten som deras firma Hibox erbjuder är IPTV, det vill säga tv som skickas över internet.

Deras första kunder är hotell, som får ett komplett digianpassat system med tv-kanaler, filmtjänster och internet till rummen. Nu senast Hotell Arkipelag i Mariehamn.

Interaktiva tjänster

För att förklara vad det handlar om, berättar de vad de egentligen gjorde på Åland.

– Först installerade vi en dataserver i Arkipelags källare och drog bredbandskablar från den till rummen. Kablarna kopplades i varje rum till en box, som är ett mellanting mellan digibox och dator. Sedan kopplades boxarna till tv-apparaterna, förklarar Öhman.

Lokala operatören Ålkom hade dragit en fiberkabel till hotellet. Via den levereras tv-kanalerna till Hibox server källaren, och därifrån vidare till rummen.

Då allt går över internet, får gästerna tillgång till interaktiva tjänster. De kan surfa på nätet med fjärrkontrollen eller ett trådlöst tangentbord. Webbsidorna syns på tv:n. De kan skicka meddelanden till receptionen, och hotellet kan enkelt uppdatera sina informationssidor. Hotellets filmtjänst ser också annorlunda ut.

– Filmerna finns digitalt på servern. Varje kund kan välja vilken film han vill se och när. Man behöver inte vänta på ett visst klockslag när en film startar.

Jean Lindén (2007)
Så här ser tv-menyn ut för gästerna vid Hotell Arkipelag i Mariehamn. Nere i bild den internet-tv-box som Hibox använder i sina system. Foto: Jean Lindén (2007)

Kontoret i Åbo har hela tiden kontakt med servern på Åland. Man kan sköta mjukvaruuppdateringar och till och med skicka över nya filmer till Mariehamn över internet.

I teorin är det möjligt för husbolag att skaffa Hibox system, med skräddarsydda tjänster som att boka tvättstugan via tv:n. I praktiken kan det dock vara knepigt – dels av upphovsrättliga skäl – så Hibox hoppas i stället sälja sina tjänster till kommuner och olika operatörer. Ett pilotprojekt är på gång i Närpes.

– DynamoNets bredbandsnät täcker nästan hela Närpes. Med vårt system får i princip alla tillgång till digi-tv och andra tjänster, säger Granholm.

Boxarna som Hibox använder kostar i dagsläget kring 160 euro, men då ingår även tangentbordet. Och priset lär sjunka.

– Fördelen med IPTV är att systemet är centraliserat. Nästan all data finns på en server, så om man vill uppgradera systemet behöver inte den enskilda användaren skaffa nåt nytt.

Kräver snabba uppkopplingar

I mötesrummet i DataCity demonstrerar killarna IPTV:s möjligheter. Man kan läsa e-post, och servern i rummet bredvid är utrustad med stora hårdskivor som kan lagra program man vill titta på senare. De enskilda boxarna behöver alltså ingen egen hårdskiva med lagringskapacitet.

– Genom att allt finns på ett ställe kan man i princip ha hur stor bandningskapacitet som helst.

Men bandningsfunktionen har hotellen inte skaffat till sina system. Det ligger inte i deras intresse att folk hänger på rummet.

Finns det då några nackdelar med IPTV?

– Systemet kräver snabba bredbandsuppkopplingar, som tyvärr ännu är ovanliga i Finland. Teleoperatörerna har dessutom stor kontroll över kablarna exempelvis här i Åbo. Det är svårt för nya aktörer att komma in. Och för hotellen är systemet lite dyrare än vanlig digi-tv, men då får man ju fördelar som interktiva tjänster på köpet.

Hur är det med säkerheten. Kan ni följa med vad som görs på varje enskild box i era system?

– Jo, i teorin kan vi från Åbo sänka ljudet på en enskild tv i exempelvis Mariehamn. Men det gör vi förstås inte. Säkerheten är a och o. Den information som sparas är på en allmän nivå, så att hotellen kan ta betalt av gäster på basen av hur många filmer de tittat på, säger Öhman.

Jean Lindén

Publicerad: