Lärarförbundet anser att det senast nu finns orsak att betala tillbaka den skuld nuvarande och det två tidigare regeringarna har till utbildningen.
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Mikaela Nylander (SFP) lyfter förtjänstfullt upp grundfinansieringen för utbildningen som en garant för kvalitativ god utbildning i framtiden (ÅU 19.9). Finlands Svenska Lärarförbund har under många år poängterat hur viktigt det är att höja grundfinansieringen.
Rättesnöret i vår grundskola är att skapa jämlika förutsättningar för alla elever i hela landet. Ska det här lyckas måste finansieringsgraden självklart vara på den nivån att kommunens ekonomi inte skapar ojämlikheter.
Idag är det tydligt att basfinansieringen, det vill säga beräkningsgrunden för statsandelarna, inte räcker till för att driva skola. Det krävs alltså kommunala budgetbeslut för att täcka finansieringsgapet. Följaktligen sätter kommunen ribban för hur mycket skolan får kosta.
De kommunala besluten får konkreta följder. Det märks bland annat på undervisningsgruppernas storlek, lärartätheten och satsningar på elever med inlärningssvårighet eller övrig utmaning med skolgången. FSL:s förespråkar bland annat ett förhållandetal mellan antal elever och lärare, till exempel 1:18 i årskurs 1–2 och 1:100 inom specialundervisningen. Vi behöver också lagstadgade kvalitetskriterier för skolorna och redskap för rektorer att garantera att en tryggare skola.
Grundfinansieringen ska säkerställa att vår skola kan ge eleverna det lagstiftaren via läroplansgrunderna garanterar dem. Nu är det uppenbart att denna ekvation inte går ihop.
Då grundfinansieringen fastställs bör vi idag även ta ställning till andelen barn som finns inom det så kallade trestegsstödet. Idag får våra utbildningsmyndigheter in tydliga siffror på antalet elever i behov av stöd. Då det visat sig att ändringen av finansieringsgrunden från 2011 inte fungerar, finns det ingen annan utväg än att införa mera öronmärkta pengar i de statsandelar kommunerna får.
Vi anser att det senast nu finns orsak att betala tillbaka den skuld nuvarande och det två tidigare regeringarna har till utbildningen.
Christer Holmlund
Förbundsordförande för Finlands Svenska Lärarförbund, FSL