Långa köer till skolhälsovårdaren och skolmatens kvalitet oroar lågstadieelever under Barnens parlament i Åbo

Barn deltar i omröstning genom att räcka upp gula, gröna och röda lappar.
Under torsdagen diskuterade Barnens Parlament i Åbo frågor som berör stadens lågstadieelever. Foto: Patricia Torvalds
Publicerad:

Under torsdagen höll Barnens parlament i Åbo sitt stormöte i stadshuset. I mötet deltog två representanter från alla stadens lågstadier, alltså sammanlagt cirka 80 barn.

På plats fanns även bland annat stadsdirektör Minna Arve och flera experter från olika sektorer.

– Det är viktigt att ni berättar för oss vad som är viktigt för er så vi kan fatta bättre beslut i framtiden, konstaterade Arve i sin hälsning till barnen.

Viktigt att barnens röst hörs

Under stormötet fick barnen höra om hur Åbo stad arbetar för att bli mer barnvänligt, diskutera skolhälsovården tillsammans med skolhälsovårdens avdelningsskötare Anna-Liisa Vesterinen samt höra resultaten från Åbo stads senaste utredning över kvaliteten på den grundläggande utbildningen.

För Merja Tiusanen som tillsammans med Annukka Muuri styr verksamheten i Barnens Parlament är det viktigt att barnens röst kommer fram i beslutsfattandet.

– Ett av skolornas och våra mål är att fostra barnen till aktiva medborgare. Det är viktigt att barnen kommer till tals och att vi lyssnar på dem, konstaterar hon.

Viktiga frågor väckte livlig debatt

Skolmatens kvalitet, bristen på skolhälsovårdare, mobbning, diskriminering och likgiltiga rastvakter var problem som barnen ville hitta lösningar på.

– Skolmaten har blivit ett skämt och det är flera av oss som aldrig äter något. Om maten är så här dålig så borde vi få kostnadsfria mellanmål, är det en elev som argumenterar för.

– Rastvakterna borde bry sig mer om det som händer på skolgården, är det en annan som lyfter fram.

– Jag anser att vår skolhälsovårdare är på plats för sällan och då hen är på plats har hen så många rådgivningsbesök att man kan tvingas köa i en hel timme och lärarna har inte ens tillgång till plåster, är det en elev som berättar då hälsovården diskuteras.

Tre elever från Sirkkala skola deltog

Som representanter för Sirkkala skolas elevråd deltog Vera Granberg från årskurs fyra och Alexandra Niemi från årskurs fem. Utöver dem deltog även Filippa Wetterstein från Sirkkala skola i mötet men i egenskap av styrelsemedlem i Barnens parlaments styrelse.

I likhet med de övriga deltagarna för mötet var även de oroade över skolhälsovårdens begränsade resurser.

– Jag tycker det borde finnas en sköterska som alltid tar hand om hälsokontrollerna och en annan som tar emot alla andra, anser Granberg.

Svenska språket viktigt

Granberg och Niemi deltog gärna i mötet som sin skolas representanter men ansåg att man inte satsat tillräckligt på svenskan under mötet som till största delen gick på finska.

– Det var helt bra men man hänger inte helt med i allt då de använder svåra ord på finska, förklarar Niemi.

I övrigt så är svenska språkets roll i samhället även något som barnen vill arbeta för.

– Man borde ha bättre översättningar på saker och ting så att de som inte kan ett ord finska också kan förstå, konstaterar Wetterstein.

Barnens Parlament i Åbo

Parlamentet hör till en av Åbo stads officiella påverkningsgrupper tillsammans med bland annat äldrerådet och handikapprådet.

Parlamentet representerar elevkårerna i stadens lågstadieskolor.

Parlamentet har en styrelse som består av 12 elever som träffas en gång i månaden och som väljs för ett läsår åt gången.

Styrelsen har i uppgift att bearbeta initiativen från elevkårerna, föra dem vidare samt förbereda kommande stormöten.

Stormötena ordnas tre gånger per år och i dem deltar två representanter från varje lågstadiums elevkårer.

Patricia Torvalds

patricia.torvalds@aumedia.fi

Publicerad: