Kyrkan följer ett gott regelverk

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Kaplan Esa Killström polemiserar (ÅU 9.11) vad jag tidigare uttalat om kaplansvalet i Houtskär. Han har engagerat sig i ärendet även med kommentarer på ÅU:s nätsida.

Han har betonat att inget lagstridigt skett varken i kapellrådet eller i domkapitlet. Han har gett sig ut för juridisk bedömning vilket är rätt förvånande av en präst. Speciellt då han inte kan hänvisa till någon som skulle ha hävdat att något lagstridigt har skett. Han slår så att säga in öppna dörrar.

Själv har jag beklagat det sällsynta undantagsförfarandet som skett och ser det som olyckligt för vår kyrka om sådant vore vanligare. Men vår folkkyrka följer ett gott regelverk då kaplanstjänster avgörs.

Tjänsten lediganslås så snabbt som möjligt och är öppen för behöriga sökande. I Borgå stift inträffar det rätt ofta att bara en sökande finns. Då är det vanligt att tjänsten lediganslås en gång till om intresset skulle öka.

Jag har under lång tid varit kyrklig beslutsfattare och varit med om flera kaplansval och även om sådana då bara en sökande funnits. Då har förfarandet motsvarat det allmänna regelverket att beslutsorganet är tacksamt över att det finns en kunnig och erfaren präst för uppdraget och som väljs till församlingens bästa.

Även biskop Bo-Göran Åstrand har uppgett senast i HBL (6.11) att det är mycket ovanligt med sådana förfaringssätt som skedde i Houtskär för ett år sedan att den behöriga sökanden förkastas.

Ännu märkvärdigare blev det då det ordnades namninsamling för en obehörig präst som om det skulle kunna påverka kraven på behörighet.

I en kommentar i ÅU och dess kommentarsplats på nätsidan uppgavs av en kommentator att han kunnat finna liknande förfarande i Borgå stift för trettio år sedan.

Det visar hur sällsynt det är med att utmanövrera behörig sökande. Domkapitlet kan acceptera sådana protestförfaranden och skjuta upp saken och som i detta fall lediganslå tjänsten efter ett år på nytt.

Det är ingalunda något lagstridigt i det för ett oetiskt och mot det allmänna kyrkliga regelverket avvikande handlande av ett kapellråd är möjligt och har ingenting med lagstridighet att göra.

För egen del ser jag det som lyckligt för vår kyrka att folkvalda beslutsfattare i regel uppskattar och respekterar även en enda behörig sökande och antar denne till en lediganslagen tjänst. Att så nästan alltid sker är till förmån för kyrkan.

Utmanövreringar av sökanden är ett beklagligt förfaringssätt för kyrkan och bra att sådana är ytterst sällsynta.