Kvinnor till sjöss möter grabbig jargong - "Jag kände att det var konstigt med en kvinna i besättningen"

Catrin Palmqvist-Loukomies (t.v.) och Emmy Karlsson tycker att det är viktigt för kvinnor i branschen att samlas. De var båda nöjda med Novias och WISTAS:s workshop. Foto: Emma Strömberg
Publicerad:

Tidigare Noviastuderande Catrin Palmqvist-Loukomies berättar att när hon som 18-åring tog jobb på fraktfartyg upplevde hon att hon var ett ovanligt element i besättningen.

– Jag kände av att det var något annorlunda och lite underligt att det fanns en kvinna ombord.

Catrin är nu 31 år och har på senare år främst jobbat på segelfartyg och kan konstatera att där har könsfördelningen i besättningen blivit bättre under de senaste åren.

– Där är det inte lika konstigt att en kvinna sköter vakten eller styr fartyget.

När det främst är män på en arbetsplats påverkas jargongen och kulturen på arbetsplatsen. Och på fartyg där besättningen för inte för allt för länge sedan bestått av hundra procent män kan det ta tid för arbetsplatskulturen att förändras.

– Jag tror att det är till nytta för en arbetsplats att föra in nya sorts personer i kollegiet. Det tvingar folk att fundera över vad de säger och gör och hur det kan mottas.

Annars kan en viss jargong cementeras och folk slänger bara ur sig saker av vana utan att tänka efter.

Catrin konstaterar att det i regel blir bättre med könsblandade grupper, oberoende om det gäller sjöfarten eller inte. Hon lyfter också fram att det inte bara är kvinnor som känner press att anpassa sig till besättningens grabbiga jargong. Också nya manliga besättningsmedlemmar kan känna press på sig att delta i jargongen fast de inte understöder den.

Catrin deltog förra veckan i en workshop som Novia ordnade tillsammans med organisationen Women's international shipping & trading association (WISTA). Kring 20 deltagare från olika delar av branschen samlades för att utbyta erfarenheter och idéer under en eftermiddag på Aboa Mare i Åbo.

Catrin tycker att det är väldigt bra att det finns en internationell organisation för kvinnor inom sjöfart och att det ordnas sådana här träffar.

– Genom sådan här forum får jag känna att jag inte är den enda kvinnliga styrmannen i Finland. Fast jag rationellt vet att det finns andra är det betydelsefullt att verkligen träffa andra kvinnor som gör samma saker som jag, säger Catrin.

Emmy Karlsson som jobbar på Sjöfartsakademin på Åland uppskattade också att delta i en workshop där kvinnor inom branschen kunde mötas, nätverka och diskutera erfarenheter.

– Det är ganska unikt inom den här branschen med ett tillfälle där de flesta är kvinnor. Diskussionen blir annorlunda, säger Karlsson.

WISTA

Women's international shipping & trading association

Grundades år 1974

Drygt 130 medlemmar i Finland och drygt 3000 internationellt

Har nationella föreningar i över 40 länder

WISTA grundades för drygt 40 år sedan och Maija Mattila som är ordförande för den finländska avdelningen konstaterar att mycket har hänt under dessa år.

– När organisationen grundades fanns det nästan inga kvinnor i branschen.

Vid Högskolan på Åland finns det också väldigt få kvinnliga studerande på sjöfartsutbildningarna (se anslutande artikel om Novia i Åbo), men utbildningen har också färre studerande överlag. På vissa årskurser finns inte en enda kvinna. Emmy säger att de försöker tänka aktivt på hur de marknadsför utbildningarna, till exempel att det finns studerande av båda könen representerade på bilder för sjöfartsutbildningen.

– Men det är inte lätt. När börjar man forma idéer om vad man vill bli när man blir stor? Arbetet måste göras långt tidigare, konstaterar Emmy.

Läs också:  Sjöfart och sjukvård starkt könssegregerade vid Novia