Kvinnor och flickor i konfliktområden behöver stöd – "utan jämlikhet kan man inte nå en bestående fred"
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Jämställdhet. Krig, konflikter och andra kriser i samhället alltid har könsrelaterade verkningar. Våld baserat på kön, som sexuellt våld, trafficking och våld i relationer – riskerna ökar när samhället är ostabilt.
Kvinnor och flickor lider ofta av konflikter, med långvariga konsekvenser. Precis nu, försöker ett mycket stort antal flickor och kvinnor klara av förfärliga förhållanden runt omkring i världen.
Gällande indexet "Kvinnor, fred och säkerhet” var den värsta platsen för en kvinna 2023 Afghanistan.
I Gazaområdet mördas 37 kvinnor per dag, enligt FN Women. I Gaza, Ukraina, Jemen och Sudan, och många andra områden, väntar man på att det globala samhället ska ingripa.
Inom alla områden av den finska utrikespolitiken kan man jobba för jämlikhet.
Det gäller inte bara kriskontroll och diplomati, utan också finansiella relationer.
På följande nivå har EU, som en större spelare, en möjlighet att göra världen till en väsentligt tryggare plats för kvinnor och flickor.
Den här veckan uppmärksammas jämlikhet här i Finland, och med tanke på alla kriser är det dags att fråga: vad kan vi göra för dem som drabbas?
Vi behöver en bestående förändring med tanke på jämlikhet, och mer uppmärksamhet att göra snabba aktioner då flickor och kvinnor drabbas på grund av sitt kön. Alla flickor måste ha tillgång till skola, och alla lagar som diskriminerar kvinnor ska förändras.
I konflikternas krishjälp måste man ta hänsyn till könsrelaterat våld och stödja sexuella rättigheter.
Fredsförhandlingar och krishantering borde aldrig utövas utan ett stort deltagande av kvinnor.
Flickor i Afghanistan och palestinska mödrar i Gaza behöver både snabb intervention och långvarigt outtröttligt arbete. Kvinnor och flickor borde ha rätt till fred och säkerhet.
I Europa och i dess närhet blir uttalade kriser allvarligare, och klimatförändring orsakar nya katastrofer.
I dag kretsar samtalen tyvärr kring den traditionella säkerhetspolitiken och om att skaffa nya vapen till försvar, och investeringar i vapenindustri och andra hårda metoder. Men utan jämlikhet kan man inte nå en bestående fred.
Sådana länder, vars jämlikhet är stor, hamnar nästan aldrig i konflikter, inrikes eller utomlands. Jämlikheten är kärnan av säkerhet. Precis därför måste arbetet för jämlikheten vara en stor del av Finlands och EU:s utrikespolitik.
Niina Ratilainen Ledamot i Åbo stadsfullmäktige EU-valkandidat De Gröna