Kulturhus Björkboda startar verksamheten med fascinerande öppningsutställning

Emilia Örnmark
två personer vid ett bord med glas och tilltugg. Mannen öppnar en flaska med skumvin.
Kulturhus Björkbodas värdpar, Tuomo Tammenpää och Sari Kippilä, förbereder öppningsskål.
Publicerad:

– I dag finns det nya saker att se här, som aldrig setts förut, sade Kulturhus Björkbodas (Kubu) direktör Sari Kippilä inför kulturhusets officiella öppningsveckoslut.

Kippilä köpte den hundra år gamla byskolan i december 2021 för att skapa ett kulturhus centralt på Kimitoön. Strävan är att med frivilliga krafter omvandla detta till ett gemensamt allaktivitetshus.

Arkiv/Emilia Örnmark
Ingång till gammal byskola.
Hos Kulturhus Björkboda är det öppningsveckoslut denna lördag och söndag.

Under öppningsveckoslutet öppnar också den lilla konthantverksbutiken och på lördag ordnas extra program, som musikunderhållning och uppträdanden.

Vernissagen gick av stapeln på fredag kväll, men under helgen och framöver finns det tre konstutställningar att bekanta sig med.

Öppningsutställning av Niclas Warius och Jukka Lehtinen

Galleriets öppningsutställning ”Look and feel” (Se och känn) av Niclas Warius och Jukka Lehtinen består av samtida fotokonst och skulpturer. Den ingår i Kubus utställningsserie ”Dynamiska duon” som visar arbeten av erfarna konstnärspar eller konstnärer som samarbetar första gången.

Emilia Örnmark
från ett galleri. Två rum syns
I Björkboda finns numera ett galleri. I rummet närmast kameran syns Niclas Warius verk och längre in en av Jukka Lehtinens hängande formationer.

Lehtinen ”Lekens skuggor” består av stora droppar som hänger i band från taket och dess skuggor målade på väggen.

Vidare visar han upp Mountain (Berget) – ett levande verk, som långsamt omvandlar luftens fuktighet till is.

Emilia Örnmark
man vid konstverk som utgörs av stora färgade droppar
Jukka Lehtinens Lekens skuggor består av droppar i olika storlekar och deras skuggor.
Emilia Örnmark
ett konstverk i form av ett litet berg
På det här berget växer det riktig is.

– De här skulpturerna i polyuretan kallade jag först för ”räkätippa” (slem- eller snordroppe), förklarar Lehtinen, och visar på stora svarta formationer som hänger ned från taket ett stycke intill dropparna.

Senare har dessa skulpturer fått namnet ”Titta, den började ju nästan gråta”.

Tre olika verk av Warius

Warius, som tidigare varit bosatt på Kimitoön, presenterar tre sorters verk. Chrystal dimensions är bitar från gamla kristallkronor som han satt ihop på svart sammet och sedan fotograferat.

Emilia Örnmark
runda tavlor med möster
Chrystal dimensions.

I en video, som premiärvisas i Björkboda har Warius gjort en film om stilleben som kommer till liv. Vanitas är en serie fotograferade föremål, hälften av dem fotade på Kimitoön.

– Jag gillar gamla hus och gamla föremål. Stillebenen handlar om färg, om form och om alltings förgänglighet, säger Warius.

Emilia Örnmark
man vid en vägg med fotografier.
Hälften av Niclas Warius fotografier som ingår i Vanitas är knäppta på Kimitoön, där han tidigare varit bosatt.

För kurator Lisa Roberts , ansvarig för husets utställningar, har det varit intressant att kombinera de två konstnärernas verk, som har helt olika energi.

Utställningarna finns kvar fram till den 19 juni under veckosluten. Efter det går man vidare med popup-utställningar.

– Vi känner oss fram på vår väg, och anpassar oss enligt hur besökarna vill ha det. Vi vill vara med om att väcka Björkboda till liv igen, säger Roberts.

Färgsprakande av konstcentret Into

Det finns mer konst att bekanta sig med hos Kubu. I salongen ställer konstnärer från föreningen konstcentret Into ut och i butiken kan lokala Barnens bildkonstskolas vårutställning beskådas.

Into grundades år 2009 för att utveckla konstverksamhet för personer i behov av särskilt stöd i Åboregionen. Verk av bland annat William Band och Benny Talling har tagits med.

Emilia Örnmark
färggranna skulpturer och målningar
Föreningen konstcenret Into fyller hela salongen med sin färgglada fantasi.

– Det här är bara en del av vårens produktion, säger bildkonstnär och lärare Eija Ruoho från Into och berättar om sitt produktiva gäng.

Hon säger vidare att med personer i behov av särskilt stöd handlar det främst om att möjliggöra konsten – resten kommer av sig självt, medan andra har behov av mer traditionell undervisning.

Emilia Örnmark
skulptur i galler vid en pianoformad glasformation.
Den här skulpturen är skapad hos föreningen kontscentret Into.

Kooperativ bakom Kubu

Kubus första verksamhetsår genomförs som ett pilotprojekt av ett kooperativ.

En grupp lokala kulturintresserade volontärer har hjälpt Sari Kippilä att komma i gång med verksamheten och huset. Under våren har cirka 50 frivilliga jobbat 2 500 volontärtimmar.

Reporter (Kimitoön)
Publicerad: