Kulturfonden – spindeln i det svenska Finlands AI-nät?

Man med glasögon och halsduk tittar in i kameran
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det svenska Finland är både litet och stort. Litet nog för att en familjär stämning skulle uppstå på Svenska Kulturfondens "dag för dialog om AI och det svenska i Finland", i Helsingfors 1.10.2024. Stort nog för att behandla AI-trender av global relevans.

Det familjära underströks av att dagen modererades av min med-ÅU-kolumnist Linda Mannila. Att många deltagare kände varandra bidrog definitivt till att göra dagen lyckad.

Det globalt relevanta handlade dels om hur man använder AI, dels hur man påverkar AI. För det svenska i Finland gäller det att inte bara tacka och ta emot det AI levererar, utan i hög grad också om att se till att AI levererar rätta saker. Att AI känner till det svenska i Finland.

Budskapet: Vi kan själva påverka generativ AI:s viktigaste källa och på så sätt bekämpa okunskap och fördomar. Och vi kan använda AI för att förenkla och försnabba den processen.

Dagen hade ett drygt hundratal deltagare som var utvalda enligt kriteriet att de "har en roll där [de] aktivt kan påverka användningen, det strategiska arbetet eller utvecklingen i relation till AI inom [sin] organisation". Ingen AI-kurs, alltså.

Vi välkomnades av Sören Lillkung (”AJ”, Kulturfondens vd) och Berndt-Johan Lindström (”BJ”, ledande ombudsman för utbildning) som ”berättade om AI” och i duettform föredrog en ChatGPT-genererad förklaring om varför AI är relevant för det svenska i Finland.

Förklaringen var mycket trovärdig; min misstanke är att ChatGPT tränats på Linda Mannilas rapport från 2019, om AI och det svenska Finland.

Efter föredrag av Linda Mannila (AI-professor vid Helsingfors Universitet) och Yvonne Backholm-Nyberg (verksamhetschef vid ÅA:s Experience Lab i Vasa) fick nio av oss hålla tre minuter långa blixttal i prydlig alfabetisk ordning.

Mitt hette "Låt oss använda AI för att påverka AI" och byggde på Projekt Fredrikas erfarenheter under 2024, när vi har använt AI till att fylla på Wikipedia och Wikidata med kvalitetsinnehåll från Svenska Litteratursällskapet.

Budskapet: Vi kan själva påverka generativ AI:s viktigaste källa och på så sätt bekämpa okunskap och fördomar. Och vi kan använda AI för att förenkla och försnabba den processen.

Resonansen jag mötte kring mitt budskap var tudelad.

Å ena sidan rådde en rörande enighet om att AI måste begripa sig på det svenska Finland. Ett exempel som togs upp inom hälsovårdssektorn var en fiktiv äldrevårdsrobot som ska spela musik ”från ungdomen”.

Knappast muntrar Viljo Vesterinen och ”Säkkijärven polkka” upp de ensamma på äldreboendet lika bra som Harry Brandelius och ”En gång jag seglar i hamn”, men än bättre vore väl ”Hangövalsen” av Georg Malmstén?

Måtte ChatGPT lära sig sol å hav å böljedans, och allt annat som är kulturellt relevant i det svenska Finland.

Å andra sidan såg jag föga beredskap att vidta de åtgärder som behövs för att mata AI-draken med material om det svenska i Finland. För det sker inte av sig själv; man måste lyfta fram Malmstén om det inte ska bli Brandelius och Vesterinen för hela slanten.

Efter lunchen delade vi in oss enligt fyra temata: bildning, hälsa och välfärd, demokrati och beslutsfattande samt konst, kultur och media. Att vi hade väldigt olika utgångspunkter och erfarenheter gjorde utbytet desto större.

Sören Lillkung frågade i sin avslutning hur Kulturfonden kan bidra till att det svenska Finland ska bli bra på AI, med den explicita frågan Vad kunde vara nästa steg?

Mitt svar: Visst, ordna ett uppföljande evenemang på samma plats i mars 2025. Månne inte alla hundra deltagare lärde sig en massa av värde om vad grannen och kollegan håller på med, fick nya infallsvinklar och uppslag till projekt?

Måtte ChatGPT lära sig sol å hav å böljedans, och allt annat som är kulturellt relevant i det svenska Finland.

Men framför allt: Bilda ett AI-råd för det svenska Finland, till vilket ni inbjuder ett knappt dussintal aktörer ni själva finner viktiga. Linda Mannila verkade beklaga att hennes AI-rapport för Magma 2019 inte följdes upp så mycket som det varit att önska. Detta AI-råd kunde vara svaret.

Hatten av för både Kulturfonden och Linda Mannila!

För mer, se kaj.arno.fi/ai-spindeln.

Här kan du läsa fler kolumner av Kaj Arnö.

IT-företagare, fritänkare, idrottshedonist. Nagubo på heltid.
Publicerad: