Krydda och koka din egen glögg - pröva till exempel på vitvinsglögg

Foto: Sofie Sergelius
Publicerad:

Det är inte svårt att koka egen glögg, med eller utan alkohol.

Här hittar du tre basrecept på glögg med en godsak att servera till.

Vitvinsglögg

2 apelsiner

30 g färsk ingefära

1 tsk hela nejlikor

2 kanelstänger

5 stjärnanis

1 dl socker

2 dl vatten

0,75 liter vitt vin

Skiva ena apelsinen och all ingefära. Pressa saften ur den andra apelsinen.

Blanda ihop alla ingredienser förutom det vita vinet i en kastrull och koka upp i cirka 3 minuter.

Tillsätt vinet, sänk temperatur en och låt glöggen sjuda i cirka 2 minuter.

Ta bort kastrullen från värmen. Låt glöggen dra sig i övertäckt i kylskåp i ett dygn.

Sila av glöggen och hetta upp innan servering.

Rödvinsglögg

30 g färsk ingefära

3 dl vatten

2 msk farinsocker

2 kanelstänger

1 krm grovmalen svartpeppar

2 stjärnanis

1 msk kardemummakärnor

1 liter rödvin

Skiva ingefäran.

Blanda ihop alla ingredienser förutom rödvinet i en kastrull och koka upp i cirka 3 minuter.

Tillsätt rödvinet och ta bort kastrullen från värmen.

Låt glöggen dra sig i övertäckt i kylskåp i ett dygn.

Sila av glöggen och hetta upp innan servering.

Alkoholfri glögg

5 dl vatten

1 msk nejlikor

1 kanelstång

10 g ingefära

0,5 tsk kardemummakärnor

5 dl svartvinbärssaft

2 dl äppelsaftskoncentrat

Blanda ihop samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp i cirka 5 minuter.

Ta bort kastrullen från värmen och låt glöggen dra sig i övertäckt i kylskåp i ett dygn.

Sila av glöggen och hetta upp innan servering.

Glutenfria batatcrostini med tre sorters topping

1 stor batat

1 tsk olivolja

Värm ugnen till 225 grader.

Skala bataten och skär i skivor. Placera skivorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ringla över av olivoljan.

Rosta bataten i mitten av ugnen i 15 minuter. Vänd på batatskivorna och rosta 5 minuter till.

Ta ut bataten ur ugnen och låt svalna. Toppa batatskivorna med följande smakkombinationer.

Smakkombination 1: Brie, päron, pekannötter, timjan

Smakkombination 2: Getost, honung, plommon, valnötter

Smakkombination 3: Blåmögelost, granatäppelkärnor, mandlar

Sofie Sergelius

040-5443997

sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Publicerad: