Krossa inte de minsta – politiska beslut måste trygga barndomen

ung kvinna med långt ljust hår ler mot kameran
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

När man hör om en femåring som placeras på en barnskyddsinstitution bland tonåringar – och för vilken detta är den femte placeringen på ett år – krossas ens hjärta.

När man hör om ett barn som har bott i ett hus med sandgolv och snö som faller in genom väggarna, isolerat från samhället fram till nio års ålder, känner man sig hopplös.

Hur kan detta ske i Finland på 2020-talet?

Därför borde det vara en självklarhet att skydda barndomen i alla politiska beslut.

Därför bör värnandet av barndomen sättas i centrum för all politisk handling.

Om vi lyckas se till att detta är ett bra land för alla små barn att växa upp i, kommer vi att lyckas säkra framtida välbefinnande, kompetens, ekonomi – och även miljö och djurens rättigheter. Välmående människor vet hur man kan ta hand om inte bara varandra, utan också om djur och miljön.

Inget barn väljer sina föräldrar – och få föräldrar skulle välja en otrygg barndom för sitt barn.

Genom att stödja föräldraskap kan vi förhindra att många små hjärtan krossas.

Genom att investera i kompetens, utbildning, sysselsättning, entreprenörskap och teknik skyddar vi ekonomin. Genom att investera på förlossningstjänster, säkra starter, känslomässiga och färdigheter att växelverka med andra och adekvat stöd i livets mest utsatta ögonblick, skyddar vi människoliv.

Våren 2019, när jag blev invald till riksdagen till allas förvåning, frågade jag vad i hela friden jag gjorde där när alla andra också pratade och förespråkade barns rättigheter (eller mänskliga rättigheter!).

Men nu, fyra år senare, vet jag att kampen för barnen behövs – få motsätter sig barns rättigheter, men tyvärr tar få upp dem vid förhandlingsbordet. Och det är det som är problemet. Barn kan inte rösta och därför är det vår plikt att se till att deras röster hörs.

skydda barndomen och en hel och bra ungdomstid. Låt oss balansera ekonomin så att vi verkligen har råd att se till att även de i de mest utsatta positionerna kan tas hand om och så att vi har ekonomiskt handlingsutrymme för att överleva kriser.

Låt oss öka produktiviteten och se till att tjänsterna är effektiva – att hjälp för till exempel psykisk hälsa och missbruksproblem faktiskt finns.

Vi tummar inte heller på djurens rättigheter eller miljöns välbefinnande – utan en levande planet finns det inget att försvara.

Här kan du läsa fler kolumner av Sofia Virta.

Riksdagsledamot och partiordförande, De gröna
Publicerad: