Krönika: Turnering med höga insatser
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
"Då NHL i våras beslöt att vända OS ryggen och inte släppa i väg sin spelaradel till Sydkorea ändrades förutsättningarna totalt."
ISHOCKEY
Medan majoriteten av spelarna i de europeiska ishockeyligorna efter en strävsam höst får hämta andan lite grann, har de främsta fullt upp att övertyga landslagsledningen att de inte kan bortses då trupperna till OS i Pyeongchang eller JVM i Buffalo vid årsskiftet i sinom tid utses.
Unglejonen spelar tre landskamper inom lika många dagar i en turnering utanför Moskva. För A-landslagets del är det fullt fokus på Karjalaturneringen i Helsingfors. I år utöver de fyra stora nationerna i Europa kryddad med att också Kanada och Schweiz medverkar.
Sålunda uteblir den traditionella godbiten på fars dag mellan Finland och Sverige. I stället tar de nordiska storheterna mått av varandra i dag medan Lejonen på söndag går upp mot ett kanadensiskt lag bestående av spelare från KHL och den schweiziska NLA-ligan.
Lauri Marjamäki, kvar vid det blåvita rodret efter en turbulent fjolårssäsong, har utnämnt EHT-turneringarna i Helsingfors och Moskva till det första och andra OS-lägret.
Med ett fullproppat spelschema i ligorna de till vardags håller till, utgör sex stycken landskamper de enda tillfällena för spelarna att visa upp sig. Det är också skälet till att Marjamäki och hans stab tagit ut en ovanligt stor trupp. Hela 25 utespelare ses i aktion i Hartwallarenan.
Då NHL i våras beslöt att vända OS ryggen och inte släppa i väg sin spelaradel till Sydkorea, ändrades samtidigt förutsättningarna totalt för Marjamäki och hans kollegor Rikard Grönborg, Olegs Znaroks och Josef Jandac.
Plötsligt skulle de inte åka i skytteltrafik över till Nordamerika för att kartlägga sina blivande olympiska resenärer. Det räcker bra med att besöka Ryssland några gånger kompletterat av enstaka avstickare till Sverige och Schweiz.
Av de 28 namn Marjamäki nu plockat ut bidrar finska ligan med sju spelare medan lika många tjänar sitt levebröd i Schweiz eller Sverige. Resterande 14 kommer från KHL av vilka en kvintett är från Jokerit.
Om man utgår från att KHL inte gör verklighet av sitt hot att i protest över dopningsavstängningar på ryska skidåkare stoppa sina spelare från att delta i OS, bildar den aktuella EHT-truppen stommen till det lag som representerar Finland i Pyeongchang.
Två upphaussade tonåringar, de senaste kometerna på den finländska hockeyhimlen, gör sitt internationella eldprov i lejondressen i Helsingfors.
Backen Miro Heiskanen från HIFK och Jokerityttern Eeli Tolvanen reserverades i första rundan i sommarens NHL-draft. Båda förutspås en lysande framtid på andra sidan Atlanten. Varje skridskoskär och puckkontakt analyseras i minsta detalj av skribenter världen över.
Huruvida de redan om tre månader är mogna för OS är en annan femma.
Heiskanen gjorde ett mål i debuten mot Ryssland men hans defensiva kvaliteter fick inte lika höga betyg. Tolvanen gick poänglös av isen i sin första landskamp och hade med egna ord problem att hänga med i det internationella tempot.
Varken i KHL eller i finska ligan är farten i regel lika hög och där har det varit enklare för dem att anpassa sig till vuxenhockeyn.
Ligaspelet återupptas på tisdag då TPS för andra gången i höst tar emot Ässät hemma i Åbohallen. Kalle Kaskinens mannar parkerar på tredje plats i tabellen bakom Kärpät och Tappara.
Efter en inledning där TPS trots kännbara skador på toppcentrarna Ilari Filppula och Éric Perrin vann tolv av 17 matcher, blev det bara en poäng i de fyra sista fram till landslagsuppehållet.
Pausen i seriespelet kom lägligt för de svartvita som i näst sista matchen mot Sport också blev av med viktigaste backen Henrik Tallinder. Några färska uppgifter om 38-åringens hälsotillstånd har inte framkommit, men för TPS bästa är det förstås önskvärt att han så snabbt som möjligt är kurant igen.
Tillsammans med lagkaptenen Tomi Kallio är han en oumbärlig ledare både på isen och i omklädningsrummet. Pådrivare vars frånvaro märks direkt då någon av dem inte är tillgänglig.
På sin hockeyålders höst har båda fortfarande en osviklig förmåga att lyfta de övriga i laget. Som bortsett några veteraner till domineras av unga spelare med en bra bit kvar till sin 25-årsdag.
Spelare i ålder som normalt brukar beskrivas som den optimala i karriären, 25–30 år, är en bristvara i dagens TPS. Det är anmärkningsvärt att ett manskap som huserar i täten i en av kontinentens toppligor har ett så tydligt glapp mellan yngre och äldre spelare.
Hittills har det inte nämnvärt påverkat lagets slagstyrka i rinken. Hoppas det fortsätter så. Åbo behöver ett gäng med utsikter att slåss om medaljer i någon av de stora lagidrotterna.
Det är inget stan har varit bortskämd med på senare år.